Chişinăul şi Tiraspolul pot lua decizii şi fără mediatori, spune Vlad Filat

Premierul moldovean, Vlad Filat.
Premierul moldovean, Vlad Filat. (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.03.2012

Autorităţile de la Chişinău şi reprezentanţii Tiraspolului au rezolvat, pentru prima dată, o problemă de interes comun, fără participarea mediatorilor implicaţi în reglementarea diferendumului transnistrean, a declarat premierul Vlad Filat, într-un interviu pentru Europa Liberă.

”Da, este în premieră când ne vedem, şi nu doar ne vedem, ci luăm decizii fără participarea mediatorilor. Asta demonstrează că putem să mergem şi de unii singuri să luăm decizii care vizează cetăţenii, fie că locuiesc pe malul drept al Nistrului, fie că locuiesc pe malul stâng”, a spus Vlad Filat, care s-a întâlnit vineri cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuc.

Totuşi, şeful Executivului a ţinut să menţioneze că apreciază rolul mediatorilor implicaţi în negocierile oficiale în formatul "5+2" privind reglementarea transnistreană.

”Eu nu aş vrea cumva să subestimez rolul mediatorilor şi partenerilor aflaţi în procesul de negocieri. Însă, cred că această zi demonstrează că avem deja maturitatea necesară şi capacitatea să acţionăm şi de unii singuri în interesul cetăţenilor noştri”, a punctat premierul.

De asemenea, Vlad Filat a precizat că decizia de a relua transportul feroviar pe segmentul transnistrean a fost luată de Chişinău şi Tiraspol, şi nu de Moscova şi Bruxelles, aşa cum spun unele voci.

”Decizia a fost luată între Chişinău şi Tiraspol, vă spun lucrul acesta cu toată responsabilitatea. Speculaţii la noi tot timpul au existat – că e mâna Moscovei, mâna altei capitale şi aşa mai departe. Decizia a fost luată ca urmare a înţelegerilor pe care le-am avut la Odesa”, a subliniat Vlad Filat.

În cadrul discuţiilor de vineri, Filat şi Şevciuk au decis că transportul feroviar pe segmentul transnistrean va fi reluat în 30 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor