Partidul Socialiştilor vrea să schimbe drapelul Republicii Moldova

(photos.com)
Epoch Times România
30.03.2012

Partidul Socialiştilor vrea să schimbe drapelul Republicii Moldova, roşu galben şi albastru, cu aşa-numitul drapel al lui Ştefan cel Mare.

Potrivit liderului socialist Igor Dodon, drapelul roşu-albastru "ne reprezintă mai mult decât tricolorul românesc".

Anunţul a fost făcut în contextul în care în mai multe raioane cu conducere comunistă, alături de drapelul Republicii Moldova a fost arborat şi bicolorul.

Socialiştii îndeamnă PCRM să se alăture iniţiativei. „Le propunem colegilor din PCRM să accepte iniţiativa socialiştilor de a organiza un referendum naţional privind schimbarea simbolicii de stat şi înlocuirea tricolorului românesc prin drapelul moldovenesc al lui Ştefan cel Mare. Este vorba despre Reforma Simbolicii Identitare a statului”, anunţă Dodon.

Potrivit lui, ceea ce face acum conducerea comunistă în mai multe raioane ale ţării, este la limita legii. „Noi considerăm că pentru promovarea drapelului lui Ştefan cel Mare trebuie să acţionăm inteligent, fără zmuncituri şi isterii. PCRM a avut puterea să promoveze drapelul cât s-a aflat la guvernare şi a avut majoritate constituţională, însă n-a făcut-o. Dacă au înţeles în sfîrşit că trebuie să sprijine această reformă de simbolică identitară, urmează să o facă corect, colegial şi să acţioneze strategic, de comun acord şi în corespundere cu rigorile legii”, explică liderul socialiştilor.

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, este însă sceptic faţă de intenţia socialiştilor. "Să vrei să organizezi un referendum e puţin. Sunt condiţii legale, să le treacă şi pe urmă vom decide. Eu după declaraţii nu mă conduc. Lasă i să pornească, când vor ajunge la decizia CEC, vom lua atitudine, dar aşa, ce să aiurim noi împreună cu cineva?", a declarat Voronin în cadrul unei emisiuni la Publika TV.

Drapelul lui Ştefan cel Mare este un dreptunghi bicolor, roşu cu albastru, iar la mijloc are stema istoricä a Ţării Moldovei: un cap de bour care are între coarne o stea cu cinci colţuri. Acest drapel a fost utilizat de PCRM în timpul protestelor, dar şi de socialişti, care l-au arborat pe toate sediile.

Potrivit Comisiei Naţionale de Heraldică, drapelul nu a fost înregistrat în Armorialul General al Republicii Moldova şi este declarat fals drept „drapel al Moldovei medievale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor