O firmă mare din România, bănuită de etichetarea greşită a cărnii de cal în Grecia

Cai căzăceşti, Rusia, august 2012
Cai căzăceşti, Rusia, august 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
28.02.2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat joi că societatea bănuită că ar fi exportat carne de cal etichetată ca fiind de vită în Grecia este o unitate mare de producţie din sudul României, care este în prezent verificată.

Analizele vor fi finalizate în câteva zile, a mai precizat ministrul la finalul unei conferinţe de presă pe teme de dezvoltare rurală.

"Aseară am primit şi noi acel comunicat de presă pe care l-aţi văzut şi dumneavoastră. Pornind de la informaţiile din presă am luat legătura şi cu ambasada şi cu autoritatea veterinară de la Atena. Ne-au informat că în cursul zilei de astăzi vor introduce în sistemul rapid de alertă al Uniunii Europene. Nu avem identificate loturile la care fac referire. Din ceea ce ne-au spus în discuţiile de astăzi este vorba de o societate din România, alta decât cele două care au fost luate anterior în discuţie, o societate care a exportat de data aceasta direct în Grecia, nu prin acel intermediar pe care l-am avut în toate cazurile de până acum", a afirmat Constantin.

Ministrul a subliniat că autorităţile române vor analiza imediat ce vor avea la dispoziţie lotul la care fac referire serviciile alimentare din Grecia.

"Deja, de astăzi de dimineaţă de la ora 7.00, medicii veterinari au luat probe de la unitatea respectivă. În câteva zile vom vedea analizele. E vorba de o unitate mare din sudul României, care exportă vită în Grecia. Ei sunt acreditaţi şi pentru sacrificarea cailor. Au avut un singur export de carne de cal până la această dată în Grecia", a declarat ministrul.

Ministerul Agriculturii are deja toate informaţiile cu ieşirile din ţară pentru acea firmă şi toate loturile, aşteptând de la autorităţile elene date despre lotul respectiv, pentru a afla dacă informaţiile se suprapun şi dacă într-adevăr carnea respectivă a plecat din România etichetată greşit, a mai precizat oficialul.

"Dacă lucrul acesta se întâmplă, cu siguranţă vom pedepsi în conformitate cu legea, foarte dur. Este vorba până la urmă de imaginea industriei şi dacă ar exista şi în România o persoană sau o instituţie care procedează astfel este de datoria noastră să o sancţionăm dur", a declarat ministrul.

În aceste zile, controlul efectuat de medicii veterinari se desfăşoară la toate unităţile de sacrificare şi depozitele din România.

"Faptul că s-a găsit în lacul Tarniţa de lângă Cluj carne de cal aruncată arată faptul că toţi cei care obişnuiau şi în România să practice astfel de lucruri s-au speriat în acest moment şi eu cred că au motive serioase să se sperie în continuare", a mai precizat Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor