O gaură neagră super masivă incită cercetătorii

Imagine artistică despre o gaură neagră masivă (punctul negru) din centrul unei stele tinere
Imagine artistică despre o gaură neagră masivă (punctul negru) din centrul unei stele tinere (NASA / JPL-Caltech)

Astronomii australieni au descoperit în apropierea galaxiei spiral M83 o gaură neagră mică şi extraordinar de puternică numită MQ1, notează thealmagest.

Gaura neagră a fost descoperită cu ajutorul mai multor telescoape puternice şi a fost studiată îndeaproape cu ajutorul cu Hubble Space Telescope. Gaura Neagră MQ1 are o lăţime de numai 100 de kilometri şi este considerată ca fiind mică însă în acelaşi timp este mult mai masivă decât sistemul nostru solar.

”Studiind micro-quasarii (găurile negre înconjurate de o bulă de gaz fierbinte - n.r.) precum MQ1, putem arunca o privire la modul cum universul timpuriu a evoluat, cât de repede au crescut quasarii şi cât de multă energie au oferit găurile negre spaţiului înconjurător”, a declarat profesorul Robert Soria, un cercetător senior din partea Universităţii Curtin Australia.

Deoarece astfel de găuri negre erau mult mai frecvente acum 12 miliarde de ani în urmă, profesorul Soria este de părere că descoperirea acesteia va oferi mai multe informaţii despre evoluţia galaxiilor. Oamenii de ştiinţă spun că astfel de găuri negre s-au format atunci când a început universul iar prezenţa unei găuri negre rare, precum MQ1, va fi de mare interes pentru cercetători în anii următori.

”Ca o comparaţie, cel mai puternic micro-quasar din galaxia noastră, cunoscut ca SS433, este de 10 ori mai slab ca putere de atragere decât MQ1”, a adăugat Soria.

NASA a definit gaura neagră ca fiind un loc în spaţiu în care gravitaţia atrage atât de mult încât nici lumina nu mai poate scăpa. Ele sunt invizibile pentru ochiul uman şi pot fi observat numai prin telescoapele spaţiale.

Galaxia M83 este acum examinată prin telescoapele Hubble Space, Magellan, Chandra X-ray, Australian, Array şi Very Large Array, descoperirea recentă a MQ1 fiind numai una dintre multe celelalte din acestă galaxie.