O inimă bună – o inimă sănătoasă

(photos.com)
Kyrill Belan
24.06.2013

În zilele noastre, când societatea modernă pune preţ mai mult pe valorile materiale, lipsa relaţiilor umane se face puternic resimţită. Cu toate acestea, o inimă binevoitoare va rămâne mereu apreciată la justa valoare. Spre exemplu, acţiunile de voluntariat în beneficiul societăţii ne pot îmbunătăţi starea de spirit şi, în plus, ne influenţează în mod pozitiv funcţia cardiacă.

Lao Tzu din China antică a spus: "Cine primeşte – îşi umple palmele, cine oferă – îşi umple inima". Afirmaţia înţeleptului chinez are un sens foarte profund, care, de altfel, poate fi înţeleasă literalmente, dacă este privită prin prisma rezultatelor unui studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie-Mellon au descoperit existenţa unei legături dintre activitatea de voluntariat şi o posibilitate mai redusă de a face hipertensiune arterială. În prezent, tensiunea arterială înaltă reprezintă un factor major de risc pentru instalarea infarctului miocardic, accidentelor vascular cerebrale, insuficienţei cardiace şi sindromului metabolic.

Studiul a cuprins 1164 de adulţi în vârstă de 51-91 ani care au avut iniţial valori normale ale tensiunii arteriale. Cercetătorii i-au intervievat pe participanţi la începutul studiului şi după 4 ani de activitate în legătură cu acţiunile de voluntariat şi alte particularităţi.

Savanţii au descoperit că oamenii care au dedicat cel puţin 200 de ore pe an în acţiuni de voluntariat au avut şanse mai scăzute de a face hipertensiune arterială către sfârşitul studiului. Aceşti participanţi au avut un risc de instalare a hipertensiunii arteriale cu 40% mai mic comparativ cu alte persoane care nu s-au implicat în asemenea activităţi.

Mai mult decât atât, studiile anterioare au demonstrat că voluntariatul este asociat cu un nivel mai redus de inflamaţie sistemică şi indicatori inferiori ai colesterolului şi masei corporale.

Totuşi, specialiştii nu au reuşit să afle care sunt mecanismele biologice şi psihologice de interacţionare dintre cele două noţiuni. Ca eventuale cauze sunt examinate schimbările neurohormonale, protecţia împotriva stresului, relaţiile sociale, autoaprecierea sau alte lucruri. Dar oricare ar fi motivele, toate vor confirma înţelepciunea eternă potrivit căreia bunătatea va condiţiona mereu obţinerea unor rezultate şi efecte pozitive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor