O monedă de aur de 100kg, în valoare de 3,7 milioane de euro, a fost furată (video)

Una dintre cele mai mari monede de aur din lume a fost furată de la Muzeul Bode din Berlin.

Big Maple Leaf
Big Maple Leaf

Bătută în Canada, preţul său actual se ridică la aproximativ patru milioane de euro

În dimineaţa zilei de luni, 27 martie a.c., a avut loc un jaf spectaculos într-un faimos muzeu din Berlin: hoţii au furat din Bode Museum una dintre cele mai mari monede de aur din lume, conform celor confirmate de către poliţie.

Este vorba despre o monedă de aur cu valoarea nominală de un milion de dolari canadieni (aproximativ 700.000 de euro). Ţinând cont de preţul curent al metalului, o monedă de această greutate, din aur pur, ar avea o valoare de aproximativ 3,74 milioane de euro.

Moneda, numită Big Maple Leaf, bătută de Royal Canadian Mint, în 2007, cântăreşte 100 de kilograme, are un diametru de 53 de centimetri şi trei centimetri grosime. Pe o parte este reprezentată imaginea reginei Elisabeta II, iar pe partea din spate trei frunze de arţar, simbolizând Canada.

Potrivit investigaţiilor preliminare ale poliţiei, hoţii ar fi intrat în muzeu pe o fereastră care are vedere spre o cale ferată şi cu ajutorul unei scări au sărit în interiorul clădirii.

Moneda era protejată de sticlă antiglonţ pe care hoţii au spart-o. Datorită greutăţii monedei, autorităţile se bazează pe premisa că au fost implicate cel puţin două persoane.

Magnificul exemplar, unul dintre cele cinci exemplare din întreaga lume, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare monedă de aur din lume. Cu toate acestea, în 2012, a fost depăşită de moneda de aur australiană Gold Kangaroo, care cântăreşte o tonă.

În Muzeul Bode sunt expuse în principal sculpturi, dar, de asemenea, are o vastă colecţie de monede.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură