O nouă comisie de anchetă îl vizează pe „Rechinul Imobiliar General al Capitalei”, Sorin Oprescu

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Este sezonul comisiilor de anchetă. După faimosul caz Călăraşi, este rândul celor de la PDL şi PPDD să înfiinţeze o comise parlamentară de anchetă care să investigheze chiria "de lux" de aproximativ 11 milioane de euro din ultimii trei ani pe care a plătit-o Primăria Generală a Capitalei din bani publici, a raportat pesurse.ro

În opinia PDL, situaţia girată de Sorin Oprescu este de fapt un "furt din bani publici", tocmai de aceea obiectivul comisiei va fi aflarea destinaţiei banilor. PDL susţine că în spatele firmei private care a beneficiat de banii primăriei Capitalei, se află de fapt firme greceşti şi diverse off-shore-uri.
Potrivit pedeliştilor cu cele 11 milioane de euro plătite sub formă de chirie de Primăria Capitalei ar fi fost suficienţi să cumpere clădirea până acum. La asta se adaugă şi cele 18 milioane de euro alocate din bugetul Capitalei pentru consolidarea Palatului Primăriei de lângă Cişmigiu, dar la care nu s-a renovat nimic până acum.
PDL a precizat că "practic, Sorin Oprescu, creat şi crescut de PSD şi susţinut de USL la Primăria Bucureştiului, a devenit Rechinul Imobiliar General al Capitalei".

"Primăria condusă de rechinul imobiliar general Sorin Oprescu este, practic, un tentacul al caracatiţei pesediste. PDL îi cere lui Victor Viorel Ponta, premier şi şef al PSD, să nu mai acopere furturile partenerului politic Sorin Oprescu, furturi comise din buzunarul bucureştenilor. Şi cerem asta, chiar dacă mama lui Victor Viorel Ponta i-a cerut băiatului ei să nu se certe niciodată cu Sorin Oprescu, după cum declara premierul în octombrie 2012", susţine PDL.

Un contract „avantajos”, dar nu pentru bugetul local

În decembrie 2009, Primăria Capitalei s-a mutat în imobilul de pe Splaiul Independenţei. La vremea respectivă, consilierii generali au aprobat închirierea unui nou sediu, în care aparatul municipalităţii şi CGMB să se mute pe perioada consolidării sediului iniţial.

„În acest moment, chiria plătită de Primăria Capitalei este cea mai mare de pe piaţă. Nici o altă instituţie publică din România nu plăteşte o asemenea sumă. Având în vedere faptul că valoarea imobilelor a scăzut drastic, în prezent, preţul actual al clădirii ar fi de maximum 8 milioane de euro, dar cu o negociere adevărată se poate cumpăra şi cu 5 milioane de euro. Asta înseamnă că imobilul a fost deja plătit cu vârf şi îndesat şi ar putea fi trecut în patrimoniul Capitalei. Numai voinţă politică să fie”, a declarat fostul prefect al Bucureştiului, Mihai Atănăsoaei, citat de puterea.ro

În contractului de consolidare a Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti (vechiul sediul al primăriei), lucrările ar fi trebuit finalizate la 31 iulie 2013 şi ar fi costat aproximativ 10 milioane de euro, dar după cum se vede nimic nu s-a schimbat de când au fost iniţiate lucrările acum 3 ani. Se pare că nimeni nu lucrează acolo, doar un anunţ atârnat de gard oferă această impresie.

La începutul acestui an, consilierii municipali au aprobat suplimentarea fondurilor pentru consolidarea sediului vechi cu încă 7,6 milioane de euro. Practic acum preţul lucrărilor depăşeşte 18 milioane de euro. Explicaţia lui Sorin Oprescu a fost una neaşteptată - prima soluţie tehnică agreată nu era suficient de sigură din punct de vedere seismic. Ciudat este faptul că, cu doar trei ani în urmă, tocmai din motive de siguranţă seismică fusese aleasă această soluţie tehnică. Acum, edilul anunţă că lucrările vor fi gata la sfârşitul anului 2014.

Închirierea clădirii din Splaiul Independenţei pentru trei ani a costat municipalitatea o avere. Oprescu a refuzat să achiziţioneze clădirea în 2010 cu 11 milioane de euro, pe vremea când piaţa imobiliară nu căzuse încă. În acest timp proprietarul a vândut clădirea unei alte firme, care se află de fapt tot sub controlul său, o mutare care face desigur ca urmărirea banilor publici să devină tot mai dificilă.

Proprietarul clădirii de 14 etaje este grecul Tsesmetzis Antonios, iar legătura acestuia cu Sorin Oprescu este o necunoscută în această problemă. Dar un lucru este destul de clar, banii municipalităţii au intrat în conturile firmei SC Iliotomi Grup SRL, iar, după vânzarea imobilului, în cele ale SC Apatel Properties SRL. Mai curios este faptul că niciuna dintre cele două firme nu a înregistrat vreo activitate financiară până când a fost semnat contractului cu Primăria Capitalei.

Contractul este extrem de avantajos pentru grecul Antonios. Iniţial, Oprescu a preluat contractul de închiriere pentru trei ani şi a angajat municipalitatea la plata sumei de 2,7 milioane de euro anual. Dar asta nu e tot. Primarul a decis să achite din bani publici şi impozitele şi taxele aferente, cheltuieli care, de regulă, revin proprietarului. Dând dovadă de mărinimie Oprescu a decis că nu este necesar să-şi rezerve dreptul de a putea renegocia anual chiria, însă i-a permis grecului dreptul de a o majora cu un procent egal cu rata anuală a inflaţiei. De asemenea, contractul prevede că indiferent de inflaţie sau deflaţie, chiria nu putea fi mai mică decât cea iniţială.

În decembrie expiră contractul de închiriere a imobilului de pe Splaiul Independenţei. Sorin Oprescu le-a cerut joi aleşilor generali să aprobe prelungirea contractului de închiriere, însă USL a scos de pe ordinea de zi proiectul, moment în care acesta a dispărut de pe pagina web a primăriei, scrie EVZ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne