Preda: Scena politică, dominată de fărâmiţare, cea publică de suspiciune

Cristian Preda
Cristian Preda (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Europarlamentarul Cristian Preda scrie vineri, pe blogul său personal, că scena politică din România este dominată de fărâmiţare, în timp ce scena publică este dominată de suspiciune, stări care nu atrag, nici separat, nici împreună, dar „proba curajului nu e trecută atunci când marea e liniştită, ci doar când intri în furtună”.

„Scena politică e dominată de fărâmiţare: în USL se ceartă pe rând PSD cu PNL, Antonescu cu Voiculescu, oamenii lui Felix & Gâdea cu cei ai lui Ponta & Ghiţă, în vreme ce în tabăra opoziţiei au apărut partide noi şi s-au consolidat tensiuni vechi. Pe scurt: nimeni nu pare să mai vrea o înţelegere, fie ea şi onorabilă, cu cineva din afara propriei parohii politice”, scrie Preda.

În acelaşi timp „scena publică e dominată de suspiciune: cetăţenii nu mai au răbdare şi sunt – în marea lor majoritate – fie demobilizaţi, fie radicalizaţi, presa e în criză, iar grupurile de influenţă sunt suspecte sau ignorate. Indiferent de unde vine, opinia nu mai reuneşte, ci separă”.

Însă, în opinia lui, cele două aspecte nu atrag, ci dimpotrivă duc la nevoia de ură şi vulgaritate.

„Suspiciunea şi fărâmiţarea nu atrag, nici separat şi nici împreună. Aşa că a devenit acută nevoia de ură şi de vulgaritate. Ambele mobilizează acum mai mult decât orice ideologie, preocupare socială sau interes. Le practică toţi: unii cu metodă, alţii – pentru că presiunea mediului e foarte mare şi nu-i rezistă, chiar şi atunci când sunt educaţi şi coerenţi”, a explicat Cristian Preda.

Dar, Preda consideră că tocmai în mijlocul unei astfel de stări a lucrurilor poate fi trecută proba curajului.

„În ciuda acestei stări de fapt, nu-mi pare rău că am intrat în politică. Pentru mine, ea e corvoadă, datorie, sacrificiu şi nimic nu ilustrează mai bine provocarea democratică decât combinaţia de fărâmiţare şi suspiciune pe care o trăim. Proba curajului nu e trecută atunci când marea e liniştită, ci doar când intri în furtună. Nu e loc pentru decepţii şi nici timp pentru iluzii. E bine să ştim unde suntem, fiindcă vom avea multe surprize în săptămânile şi lunile care vin”, a concluzionat Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne