Antonescu: Nu acceptăm ultimatumul lui Ponta

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a cerut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, demisia preşedintelui Traian Băsescu, decizie care ar fi „singura rezolvare sănătoasă pentru această nouă problema”. „E o decizie care ar scuti ţara de un nou subiect jenant”, a precizat liderul PNL, în contextul „cazului Călăraşi”.

"Cu dosarul Călăraşi, că acesta e subiectul, convingerea mea fermă şi a colegilor este că pentru România, această nouă problemă are o rezolvare sănătoasă: demisia lui Băsescu. Acum, imediat", a precizat Antonescu.

Deşi demisia lui Băsescu "se impune", liderul liberal a precizat că "nu sunt naiv, nu cred că sunt foarte multe şanse să urmeze sugestia, dar ea ar fi un răspuns politic sănătos şi demn".

"E o decizie care ar scuti această ţară de un nou subiect jenant, care ar scuti de încă un an de război politic de tranşee, în care se trage cu toate armele din dotare, l-ar scuti poate şi pe preşedinte în finalul mandatului şi al carierei de o situaţie jenantă. Îi cer demisia pentru că nu este acceptabil ca preşedintele unei ţări cum este România, cu atâtea probleme, frustrări, să comunice nu ştiu a câta oară public ca despre o problemă importantă bunăstarea materială a propriei sale familii, să ne spună cum de fapt a vrut să-şi ia pământ, dar nu a avut bani", a precizat Antonescu.

În opinia lui, „avem un preşedinte depăşit de mult de anvergura şi demnitatea funcţiei”.

De asemenea, Crin Antonescu i-a răspuns lui Victor Ponta referitor la decizia care ar fi trebuit luată astăzi de PNL privind înfiinţarea comisiei pentru anchetă a Cazului Călăraşi: ”Decizia oficială o vom lua mâine, poimâine, numai nu azi, numai ca să creadă cineva că ar putea să ne dea ultimatumuri. PNL ia decizia când vrea”, a precizat Antonescu, propunând ca la şefia comisiei să fie liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, "un personaj cu greutate politică".

Referitor la ultimatumul dat de Ponta în privinţa comisiei, Antonescu a comentat: "Nu s-a pus problema unul ultimatum. Nu răspundem azi pentru că nu e urgent - nu fuge Băsescu cu pământul, cum zice Ponta - decizia, dacă se va lua, se va lua săptămâna viitoare."

"Am vorbit cu Ponta luni despre comisia privind creditul acordat de CEC. (...) Ceea ce mai departe trebuie să fie foarte clar pentru preşedintele PSD, Victor Ponta, pentru toţi vitejii luptei anti-Băsescu, e că PNL nu va ajunge în situaţia în care să adopte decizii pe care oameni din afara partidului să le anunţe la TV. Nu putem accepta! Nu ne-am pronunţat pe fondul chestiunii şi s-a declanşat un atac de o rara violenţă care pune la îndoială apartenenţa PNL la USL, se vehiculează ideea unei cârdăşii cu Băsescu, absolut strigător la cer. Niciuna din aceste forme de presiune nu vor intimida PNL.

Nimeni nu poate da un ultimatum PNL. S-a vehiculat că în PNL este o mare dezbatere - fals, că PNL nu vrea comisia - fals, că PNL ezită - fals. PNL este un partid serios, care nu ia decizii în funcţie de comanda dată la TV sau de anunţurile grăbite ale colegului, prietenului nostru Victor Ponta, ci le ia în cadrurile statutare, chibzuind lucrurile.

Vorbim de o comisie specială de anchetă, care priveşte lucruri serioase. Nimeni din PNL nu va împiedica o comisie de anchetă. Vom fi de acord cu comisia. Propun să fie condusă de senatorul Ilie Sârbu, liderul grupului parlamentar PSD de la Senat, l-am văzut foarte dedicat, pentru că măcar în legătură cu el nu s-ar îndoi nimeni că, după un deceniu de luptă împotriva lui Băsescu, ar putea să se clatine şi pentru că nu am fi în situaţia în care dacă această comisie se termină foarte repede, aşa, cum au fost de la Parchet, cum a fost la ANRP, cum a fost la norati, că totul e bine şi frumos, să nu-l aud cumva pe prietenul, pe colegul meu de luptă, dl Victor Ponta, spunând că 'asta e o treabă a Parlamentului', nu stie, ca dânsul munceşte la guvern pentru salarii. Să fie treaba Parlamentul dar cu dl. Ilie Sârbu în frunte", a precizat Antonescu.

Referitor la numirea lui Sârbu la conducerea comisiei, Antonescu a explicat „Nu pot impune cine e în fruntea comisiei, propunerea noastră frăţească e sa fie un personaj cu greutate politică în fruntea comisiei. L-am văzut şi ieri şi alaltăieri foarte dedicat”.

Premierul Victor Ponta a catalogat propunerea lui Antonescu ca fiind "cel mai probabil o glumă", potrivit Hotnews. Însă, Crin Antonescu a explicat clar că de fapt nu este vorba de nicio glumă: „L-ati intrebat acum? Dar dansul unde e? Cum adica sa fie o gluma? Asta e deja un afront la dl Sarbu, e alt scandal aici. E liderul din Senat al PSD, de ce sa fie o gluma? Sigur, o sa decida PSD”.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, obţinând un împrumut de aproximativ 1 milion de euro de la CEC Bank.

La comanda premierului Victor Ponta, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul României, Cosmin Nicula a propus luni în Biroul Permanent al Senatului o anchetă la CEC Bank pentru a investiga condiţiile în care a obţinut acest credit fiica preşedintelui. Dar această comisie nu l-a mulţumit pe premier, care a declarat marţi că este nevoie de o nouă comisie de anchetă în "Cazul Călăraşi", explicând în acelaşi timp că acea comisie de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.

Această nouă comisie "va ancheta activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a declarat Victor Ponta. Premierul mai aşteaptă acum doar răspunsul liderului liberal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne