Băsescu: Acciza la benzină, bani furaţi pentru campaniile electorale USL

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că va întoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, în cazul în care nu se renunţă la introducerea accizei pe carburanţi, care poate fi substituită uşor cu bani europeni, şi dacă modul în care este alocat bugetul nu va fi modificat ţinând cont de finanţările de la UE.

Preşedintele ţării a criticat modul în care s-au prioritizat proiectele şi a fost alocată finanţarea europeană. Astfel, el a atras atenţia că foarte mulţi bani sunt direcţionaţi spre ministerul lui Liviu Dragnea, pentru a finanţă proiecte care sunt deja finanţate cu bani europeni:

"Eu voi trimite bugetul înapoi dacă rămâne aşa. Am văzut la ministerul domnului Dragnea că este o creştere a bugetului. Haideţi să vedeţi unde merge creşterea asta: regenerare urbană, programe de regenerare urbană a municipiilor şi oraşelor, cresc transferurile către teritoriu de la 24 de milioane, anul acesta, la 200 de milioane, la modernizarea statului românesc cresc alocările de la 199 de milioane la 800 de milioane şi la infrastructură de nivel judeţean cresc alocările de la 77 de milioane, la 500 de milioane. Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miliarde pentru administraţiile locale. Dar în ce condiţii? În condiţiile în care toate acestea sunt finanţate şi cu bani europeni. În acest moment avem necheltuite vreo 3 miliarde de euro.", a declarat Băsescu miercuri la B1 Tv.

În plus, Preşedintele a reamintit că începând cu ianuarie 2014, România va intra pe următorul exerciţiu Bugetar al UE, beneficiind de alte 7 miliarde de euro finanţări. În atari condiţii, introducerea accizei pe benzină nu este necesară, banii strânşi din colectarea ei fiind, de fapt, bani furaţi pentru finanţarea campaniilor electorale USL.

"De la 1 ianuarie intrăm pe exerciţiul bugetar următor al UE. Deci, putem aloca bani începând cu 1 ianuarie nu numai cele trei miliarde, dar mai avem şi 7 miliarde alocate pentru astfel de programe în bugetul următor. În loc să utilizăm banii europeni, dăm bani direct şi sunt banii din creşterea de la benzină. Dacă nu vor renunţa la creşterea cu şapte cenţi a accizei la benzină şi vor menţine aceşti bani care pot fi uşor substituiţi cu bani europeni le trimit bugetul înapoi, pentru ca aceştia sunt bani furaţi din banii tuturor, ca să asigure cele două campanii", a conchis Băsescu.

Proiectul legii bugetului a fost deja depus în Parlament urmând să fie discutat în comisii vineri şi sâmbătă şi votat în plen până la data de 2 decembrie.

Premierul Ponta a declarat că bugetul consolidat al României pe 2014 va fi de aproximativ 230 de miliarde de lei, din care aproximativ 50 de miliarde de lei vor fi alocaţi pentru salarii.

În jur de 5 miliarde lei din aceşti bani vor veni din modificarea modului de calcul al accizelor, din noile impozite incluse în legea bugetului de către Guvern, din schimbarea regimului de impunere pentru întreprinderile mici şi mijlocii, din creşterea salariului minim brut pe economie şi din extinderea bazei de calcul a contribuţiilor de sănătate.

Creşterea accizelor la benzină va aduce 810 milioane lei, cea la motorină 1,8 miliarde lei iar cea la petrol lampant-kerosen 1,6 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne