Investitorii americani sancţionează guvernul Ponta pentru noul val de taxe şi impozitări

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Investitorii americani consideră că noul val de impozite şi taxe anunţat de Guvern va duce la o agravare fără precedent în ultimele două decenii a poverii fiscale suportate contribuabilii români, afectând totodată negativ investiţiile şi competitivitatea produselor româneşti, au declarat reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

"AmCham România îţi exprimă îngrijorarea faţă de noul val de impozite şi taxe anunţate în ultima vreme de către Guvernul României. Împreună cu creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu mediul de afaceri, astfel de decizii determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte", se arată într-un comunicat al AmCham.

Camera de Comerţ Americană în România, for ce reprezintă interesele investitorilor din SUA în România, reuneşte 350 de companii americane, internaţionale şi locale, care au creat în jur de 200.000 de locuri de muncă în România şi au investit, cumulat, în jur de 10 miliarde de dolari.

AmCham mai atrage atenţia asupra faptului că politica fiscală incoerentă, precum şi intervenţiile frecvente şi imprevizibile ale Guvernului în economie distorsionează mecanismele pieţei, dificultăţi în planificarea afacerilor, cu consecinţe deosebit de grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investiţională şi competitivitatea economică a României, informează mediafax.

"În lipsa unei strategii de ţară căreia să i se circumscrie, sistemul fiscal românesc, în loc să se modernizeze prin mecanisme eficiente şi echitabile în sprijinul dezvoltării ţării şi al eforturilor mediului de afaceri în condiţiile actuale grele de piaţă, este în pericol să devină un factor de obstrucţie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de corupţie, evaziune fiscală şi creşterea comerţului ilicit cu produse accizabile", se mai arată în comunicatul AmCham

Noile măsuri fiscale şi în special accizele pe carburanţi şi controversata taxă pe construcţii speciale, vor duce la creşterea evaziunii fiscale şi vor declanşa efecte negative în lanţ. Americanii mai avertizează asupra faptului, cel mai probabil, urmează deschiderea unui noi proceduri de infringement împotriva României, măsurile fiscale propuse de guvernul Ponta nefiind în linie cu directivele europene.

"Departe de a reprezenta o soluţie sustenabilă pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina creşterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiţii, scăderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă. Măsuri precum creşterea preţului pentru carburanţi sau taxe pe construcţiile speciale se vor reflecta în creşterea costurilor de producţie şi implicit a preţurilor produselor româneşti diminuând competitivitatea acestora pe pieţele externe. Nu în ultimul rând, aceste propuneri vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României, nefiind în linie cu prevederile directivelor europene", se arată în comunicatul AmCham.

AmCham reiterează îşi exprimă convingerea că majorările de taxe şi introducerea de noi impozite nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemelor economice a ţării, dimpotrivă, şi solicită Guvernului şi Ministerului Finanţelor Publice "să se concentreze asupra respectării angajamentelor asumate faţă de mediul de afaceri şi societate în general, prin adoptarea unor măsuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF şi ridicarea gradului de conformare voluntară a contribuabililor".

Guvernul a anunţat o majorare a accizelor cu 4,77%, începând de anul viitor, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.

De asemenea, guvernul a anunţat introducerea unei accize de 7 eurocenţi la litrul de carburant, banii colectaţi urmând a fi folosiţi pentru infrastructura rutieră.

În plus, a fost anunţată introducerea impozitării de 1,5% pe construcţiile speciale, stâlpi, alei, jgheaburi, reţele utilitare etc.