Ponta le dă putere mai mare primarilor

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Ponta a decis să ofere primarilor posibilitatea de a majora suplimentar impozitele şi taxele locale, cu peste 20%, pentru persoane fizice. Aceasta era limita maximă, a unei eventuale majorări, pe care primarii erau obligaţi să o respecte până în prezent dar care urmează să fie eliminată pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.

Această modificare va fi introdusă prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal şi motivată prin "dificultăţile financiare" ale autorităţilor locale, precum şi de necesitatea protecţiei mediului de afaceri. Momentan, autorităţile administraţiei publice locale pot majora impozitele şi taxele locale cu maxim 20% faţă de nivelurile aprobate de Guvern. Acest prag de 20% era calculat la fel atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în al celor juridice.

Potrivit Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, la propunerea autorităţii executive, are posibilitatea de a stabili anual cote adiţionale la taxele şi impozitele locale, judecând după criterii economice, sociale, geografice, precum şi după necesităţile bugetare locale. În acelaşi timp, se prevede că aceste cote adiţionale nu pot fi mai mari de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre de guvern, iar majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.

Acum, Guvernul vrea să schimbe Codul Fiscal şi să introducă o nouă prevedere prin care limita-maximă de 20% de majorare suplimentară a taxelor şi impozitele locale va fi menţinută doar pentru firme.

"Având în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiţionale de 20% a fost menţinută numai pentru persoanele juridice", reiese din nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă citat de Mediafax.

În decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre potrivit căreia nivelul taxelor locale a fost majorat pentru anul 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Premierul Ponta declara, la vremea respectivă, că Guvernul doar comunică autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide asupra nivelului taxelor, acesta rămânând un atribut al consiliilor locale.

Premierul, declara atunci, că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înţelege foarte clar că nu executivul este cel care măreşte aceste taxe şi impozite şi că actualizarea cu rata inflaţiei este un atribut exclusiv al autorităţilor locale, care pot lua această decizie doar dacă consideră de cuviinţă. Hotărârea de guvern a fost, însă, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul anului trecut fără vreo altă explicaţie. Victor Ponta a subliniat că aceste taxe sunt o sursă de venituri a administraţiei locale iar primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensaţie bani de la bugetul central.

Ulterior, în ianuarie, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă care legiferează dreptul autorităţilor locale de a adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul din anul precedent, fără să fie indexate. La scurt timp, a emis o altă ordonanţă care obliga primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, chiar dacă acestea hotărâseră deja că nu le vor creşte. Prin aceasta, persoanele fizice care plătiseră deja taxele locale nemajorate aveau acum obligaţia să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată din indexare.

Guvernul a promis, într-o scrisoare transmisă Fondului Monetar Internaţional, că va determina primăriile cu datorii să majoreze taxele locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani (16%), măsură dispusă pentru a evita acumularea unor noi arierate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne