Corporaţie americană renunţă la investiţii într-o afacere din Moldova

Fabrica
Fabrica (AP Photo / Jean H. Lee, File)

40 la sută din populaţia economică activă din Republica Moldova se află peste hotare, ceea ce a micşorat esenţial potenţialul migraţional şi a redus considerabil numărul de braţe de muncă în interiorul statului.

BM prognozează că în următorii cinci ani remitenţele moldovenilor vor creşte, dar nu vor atinge nivelul înregistrat până la criza economică mondială. Constatarea apare în recomandările Băncii Mondiale din Memorandumul economic pentru Moldova, elaborat de experţii băncii.

În cadrul prezentării proiectului memorandumului, Dino Merotto a relatat că Moldova rămâne o ţară scumpă, inclusiv pentru cetăţenii străini. „În Moldova, străinii se simt inconfortabil, iar preţurile pentru ei sunt exagerate”, a spus expertul.

Astfel, deficitul de braţe de muncă din Republica Moldova i-a forţat pe americanii de la Lear Corporation să renunţe la construcţia unei noi fabrici în ţară. Cel mai probabil că noua fabrică va fi construită la Iaşi.

"Corporaţia americană ce are o fabrică în Zona Economică Liberă de la Ungheni duce o lipsă acută de angajaţi calificaţi. E nevoie de 100-150 de muncitori, cu salarii de 4.500 de lei MD. Lear Corporation dorea să mai amplaseze o unitate de muncă, dar din acest motiv au luat decizia în favoarea altei ţări”, a declarat în cadrul şedinţei de Guvern, premierul Iurie Leancă.

La rândul său, ministrul Muncii, Valentina Buliga, a afirmat că lipsa locurilor de muncă nu este o problemă nou apărută, pentru care trebuie găsită o soluţie. Lear Corporation, care este cel mai mare producător din lume de huse pentru banchete de automobile urma să lanseze încă în anul 2012 o nouă fabrică în Moldova.

Astfel, urma să se construiască o fabrică la Chişinău sau Străşeni, cu o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi evaluată la 10 milioane de dolari. Cei de la Lear trebuiau să angajeze circa 2.000 de oameni. Au renunţat din cauza unor probleme cu Vama şi Fiscul. De exemplu, compania a fost obligată să declare în vamă deşeurile de la fabrica din Ungheni şi să achite taxe pentru că acestea erau calificate ca import în ţară, atunci când erau duse la gunoiştea din Ungheni.

Lear Corporation este rezident al Zonei Economice Libere (ZEL) Ungheni-Business din 12 ianuarie 2010 şi produce echipamente pentru autovehicule. Compania are 1.300 de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe