Moldovenii vor să iasă de sub tutela lui Putin

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Cu trei săptămâni înaintea summitului de la Vilnius (28-29 noiembrie), unde se vor discuta aspiraţiile europene ale R. Moldova, un sondaj de opinie relevă că numărul moldovenilor care îşi doresc în UE îl depăşeşte pe cel al adepţilor Uniunii Vamale Rusia - Belarus – Kazahstan. Este concluzia unui studiu prezentat astăzi de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

Din sondajul realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din RM reiese că 42% din moldoveni ar dori aderarea la Uniunea Europeană, cu 4% mai mult faţă de numărul celor care preferă Uniunea Eurasiatică (38%), proiect în care Putin vrea să aducă toate statele ex-sovietice, convingându-le de beneficiile asocierii mai cu vorba bună, mai cu interdicţii comerciale, mai cu ameninţări, după caz.

De asemenea, sondajul mai arată că majoritatea moldovenilor (52%) doresc semnarea acordului de asociere la UE, iar o majoritate şi mai mare (64%) s-ar bucura să poată călători în Europa fără vize.

58% din cetăţenii Moldovei, cea mai săracă ţară din Europa după nivelul capacităţii de cumpărare conform unui sondaj recent, cred că viaţa lor ar fi mai bună dacă ţara ar adera la UE, în timp ce doar 23% cred că situaţia s-ar înrăutăţi.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 octombrie – 2 noiembrie, pe un eşantion de 1192 de persoane din 79 de localităţi ale RM. Marja de eroare a acestuia este de aproape 3 %.

Pe măsură ce se apropie summitul de la Vilnius, presiunea Moscovei creşte, pentru a încerca să împiedice apropierea Moldovei de Vest. Moldova este ba ispitită cu preţuri mici la gaz pentru a renunţa la aspiraţiile europene, ba ameninţată cu represalii comerciale şi cu oprirea furnizării de gaze. Ameninţările Rusiei la adresa Moldovei au fost directe, manifeste şi imposibil de ignorat:

Dmitri Rogozin, vice-prim ministru al Federaţiei Ruse i-a ameninţat pe cetăţenii Republicii Moldova că la iarnă vor îngheţa de frig şi că parafarea Acordului de Asociere cu UE ar putea fi plătită cu pierderea regiunii transnistrene.

În plus, Moscova a declanşat o serie de alte şicane economice, un exemplu elocvent fiind embargoul vinului moldovenesc. Pe 13 septembrie, serviciul sanitar rus "Rospotrebnadzor" a anunţat embargo la vinurile moldoveneşti, şeful serviciului Ghenadi Onishcenko declarând că interdicţia va intra în vigoare pe un termen... nedeterminat.

Se pare că Moldova nu se lasă însă intimidată de şicanele lui Putin. Într-un interviu acordat la Europa Liberă, joi, 11 noiembrie, Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, declară că parafarea Acordului de Asociere - care cuprinde Acordul privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană - este de o mare importanţă pentru conducătorii Moldovei de peste Prut

Natalia Gheman a mai declarat că Moldova a primit "mai multe semnale de încurajare din partea statelor membre ale Uniunii Europene, precum că semnarea acestui Acord va avea loc pe perioada mandatului actualei Comisii Europene. Semnarea Acordului de Asociere va însemna şi punerea lui în aplicare provizorie.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe