Taxa pe stâlp a devenit oficial taxa pe tot ce-i construit

Palatul Victoria, Şedinţă de Guvern
Palatul Victoria, Şedinţă de Guvern (Epoch Times România)

Guvernul a publicat vineri după amiază în Monitorul Oficial Ordonanţa cu lista noilor măsuri fiscale care vor intra în vigoare de anul viitor.

"Având în vedere necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de susţinere a creşterii economice şi de stimulare a investiţiilor, în lipsa cărora finanţarea economiei pe termen scurt şi mediu poate fi afectată etc. etc.", Guvernul are nevoie de bani. Pe care şi-i va procura prin taxe, impozite şi creşteri ale accizelor ce îi vor împovăra şi mai mult pe cetăţeni, detaliate şi justificate în textul ordonanţei publicate în Monitorul Oficial.

După o lungă listă de fundamentări, ce acoperă tot palierul justificărilor posibile, începând cu "respectarea obligaţiilor asumate faţă de FMI", continuând cu "necesitatea asigurării stabilităţii şi creşterii economice", a "eliminării declanşării unei proceduri de infringment contra României" şi plus multe alte motive Guvernul prezintă măsurile fiscale ce vor intra în vigoare de anul viitor.

Principalele măsuri adoptate sunt:

Creşterea accizei la carburanţi cu procente între 16,6 şi 21,2%, ceea ce va mări preţul combustibilului la pompă cu 30-40 de bani.

Schimbarea modului de calcul al accizelor, ceea ce va majora preţul nu doar al carburanţilor, ci al tuturor produselor accizate de stat.

Accizele vor fi calculate la cursul de schimb din prima zi a lunii Octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene. Noutatea este că, dacă acest curs este mai mic în anul curent decât cel existent în anul anterior, atunci acesta din urmă se actualizează cu rata inflaţiei, calculată la luna septembrie.

Pentru anul 2014, ordonanţa a stabilit un indice de creştere a preţurilor de 104,77%, calculat la luna septembrie 2013 faţă de septembrie 2012, ceea ce va majora cursul de schimb valabil pentru accize în 2014 la 4,7380 lei/EUR, faţă de 4,5223 lei EUR în 2013, informează hotnews.

Impozitul pe construcţii de 1,5%

Deşi la un moment dat, după ce măsura impozitării construcţiilor speciale a suscitat critici intense, mergând până la depunerea unei moţiuni simple de cenzură pe proiectul de buget din partea PDL, surse USL au vorbit despre o eventuală reducere a procentului de 1,5%, dublată de o potenţială reducere şi a listei de construcţii speciale ce urmează a se impozita.

Nu a fost aşa, ci chiar la antipozi. Conform ordonanţei guvernamentale, impozitul se aplică nediscirminatoriu la toate construcţiile regăsite în grupa 1 din catalogul mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004 cu modificări ulterioare. Vor fi impozate absolut toate construcţiile, fie ele şoproane, betoane etc., remarcă analiştii hotnews, nu doar cele speciale, cum se anunţase iniţial.

De asemenea, foarte important: impozitul nu se datorează pentru aceleaşi construcţii pentru care se datorează deja impozit la bugetul local, conform prevederilor existente.

Impozitul va reprezenta 1,5% din valoarea contabilă brută a construcţiilor.

Se majorează redevenţele miniere, inclusiv cele pentru metale nobile, care vor ajunge la 6%. Analiştii hotnews consideră că această creştere vizează Roşia Montană, redevenţele prevăzute la art. 45 din Legea minelor nr. 85/2003, majorându-se, în esenţă, cu 25%.

Companiile plătitoare de redevenţe au termen 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei pentru a încheia acte adiţionale la contractele existente, pentru stabilirea redevenţelor conform noilor prevederi legislative.

Ordonanţa guvernamentală modifică şi procedura TVA aferentă contribuabililor declaraţi inactivi, impozitul pe dividende şi perioadă fiscală la impozitul pe profit, când contribuabilii optează pentru un alt exerciţiu financiar decât anul calendaristic. Documentul poate fi consultat pe site-ul hotnews.