Desecretizarea dosarului „Dunărea” şi controversele din jurul acestuia

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la postul B1 Tv, că desecretizarea dosarului „Dunărea” este în curs de desfăşurare, însă în cazul în care SIE consideră că trebuie menţinut regimul de secretizare, înseamnă că „sunt lucruri importante acolo”.

„Pot intui de unde pleacă nervozitatea simultană a două personaje, nu e doar plagiatorul Ponta furios, şi tot vrea comisii peste comisii, anchete, dar e furios şi turnătorul, Felix, Voiculescu. La ultimul CSAT am mers cu propunerea pentru desecretizarea arhivei Dunărea Operativ. S-a opus Victor Ponta. Sigur, m-a surprins, am văzut că a invocat public că nu era pe ordinea de zi, aşa ceva nu se pune, ştiam că sunt destui oameni ai lui Voiculescu în Guvern. Miniştrii au fost acolo când s-a opus, am zis că poate a fost o chestiune de ambiţie. Mai e o procedură, să circule proiectul la toţi membrii CSAT. La câteva zile, am dat drumul la proiect, chiar am crezut că Ponta a avut o chestiune de ambiţie. SRI, SIE au semnat avizul, a trecut şi pe la diverşi miniştri care au semnat, Ponta nu semnează şi cere şi miniştrilor să-şi anuleze semnătura. Din acel moment cred că orice speculaţie e posibilă”, a declarat Traian Băsescu.

„Dacă SIE consideră că trebuie menţinută în regim de secretizare, sunt lucruri importante acolo. Legături categoric se vor vedea, dar să nu credeţi că numele dintr-un serviciu de spionaj extern sunt cele adevărate, iar legea interzice desconspirarea numelor adevărate. Arhiva e în curs de desecretizare. Deja s-au predat zeci de bibliorafturi la CNSAS”, a subliniat şeful statului.

În alt interviu de săptămâna trecută, tot la postului B1, preşedintele a făcut clarificări legate de desecretizarea arhivei Dunărea.

Conform preşedintelui, arhiva firmei Dunărea, una dintre plăcile turnante ale Securităţii Române dinainte de 89, arhivă compusă din două părţi, ar putea ascunde mărturii despre rufele murdare ale politicii regimului comunist din România, dar şi ale unor oameni aflaţi în politica de azi:

"Sunt 6.103 dosare mari care înseamnă arhiva Dunărea Comercial, care au fost predate la Arhivele Statului. Acele dosare sunt pline de facturi şi de rapoarte. Dacă cineva este interesat trebuie să le studieze. Este aşa numita arhivă Dunărea Comercial. În mod cert acolo se găsesc semnături ale dlui Voiculescu, semnături de-ale altora, pe diverse facturi. Eu n-am avut curiozitatea să mă uit în ea, am dat dispoziţie să fie predată. Nu se încadra în criteriile de predare la CNSAS şi a fost predată la Arhivele Statului.

Dunărea Operativ - a stat sub numele asta deşi este mult mai puţin decât ascunde misterul (…) Acolo se află nişte operaţiuni speciale făcute tot de Dunărea. Spre exemplu dacă un stat capitalist a vândut tancuri în Israel, poate că n-a putut să vândă direct şi a vândut prin România. Vă dau un exemplu de un tip de operaţiune. Un mare grup occidental a vrut să vândă într-un stat împotriva cărora Occidentalii aveau embargou. Poate că s-au vândut României şi România prin firma Dunărea a vândut în altă parte.

Deci cam asta o să putem vedea acolo."

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, în arhivele Dunărea Operativ s-ar afla şi dosarele banilor încasaţi de Ceauşescu pentru repatrierea unor cetăţeni români în Germania şi Israel.

"Sigur o să vedem şi care a fost preţul cetăţenilor români de etnie germană care au primit aprobarea lui Ceauşescu să meargă în Germania. Sau a cetăţenilor israelieni care au mers în Israel. Pentru că regimul comunist a cerut bani pentru fiecare cetăţean pe diferite criterii…"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne