Crin îl taxează pe Ponta pentru minciună

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.11.2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat miercuri că nu admite ca un alt lider politic, respectiv Victor Ponta, să anunţe o decizie a PNL chiar înainte ca PNL să ia o hotărâre, adăugând că probabil premierul, care a spus că vorbit cu el la telefon, l-a confundat cu Daniel Constantin, scrie Realitatea.

Premierul Victor Ponta le spunea marţi jurnaliştilor că liderii grupurilor parlamentare i-au cerut înfiinţarea unei Comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care să aibe ca obiectiv anchetarea modului în care instituţiile publice ale statului au intervenit în achiziţia terenului de 290 de hectare, din Călăraşi, făcută de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu. De asemenea, premierul a precizat miercuri că a discutat la telefon cu Crin Antonescu şi acesta şi-a dat acordul în această privinţă. Totul părea ca şi făcut.

Ulterior aflăm însă că liderii grupurilor PNL, George Scutaru şi Puiu Haşotti, de fapt nu şi-au dat acordul şi nici Crin Antonescu nu a vorbit la telefon cu Victor Ponta.

La acel moment se punea problema care din cei doi lideri politici minte. Se pare că premierul Victor Ponta s-a pripit puţin cu declaraţiile.

"Eu nu am avut nicio convorbire telefonică în cursul zilei de ieri cu premierul Victor Ponta (…) deci nu am vorbit la telefon şi nici altfel", a declarat Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Întrebat dacă Victor Ponta mine, Antonescu a evitat să dea un răspuns direct, dar l-a taxat pe premier pentru afirmaţiile sale.

"PNL este aliat cu PSD, este membru al USL, dar în momentul în care se face o propunere se iau deciziile ca în orice partid serios, nu ies alţii să anunţe deciziile noastre fără să ştim. O vom lua această decizie şi nu are niciun rost şi nicio logică să răspândiţi ideea că PNL obstrucţionează vreo anchetă sau mai mult, ce să o mai lungim, că îl apără pe domnul Băsescu", a precizat Antonescu.

"Oricât de importantă ar fi o decizie, nu pot admite, ca preşedinte al PNL, şi nu poate admite PNL ca altcineva, din alt partid, să o anunţe că am fi luat-o fără să discute cu noi (...) Nu se poate să anunţi ceva fără măcar să vorbim", a adăugat acesta.

Întrebat de ce crede că Victor Ponta a declarat că a discutat la telefon cu el, în condiţiile în care acest lucru nu s-ar fi întâmplat, Antonescu a replicat: "M-o fi confundat cu Daniel Constantin".

Fără a intra în detalii, Ponta a precizat că faptul că el şi Antonescu au vorbit la telefon ţine de evidenţă.

Din fermitatea declaraţiilor referitoare la presupusul telefon putem doar intui cine spune adevărul şi cine minte.

Traian Băsescu nu a scăpat ocazia şi a remarcat: „De ce credeţi că nu s-a făcut comisia? Pentru că a minţit Ponta”.

Referitor la vehicularea ideii, chiar în rândul unora din USL, că s-ar fi "dat cu Băsescu" este, în opinia liderului liberal, "o discuţie aproape indecentă, dacă nu chiar neruşinată".

În acelaşi timp, Antonescu a anunţat că PNL va da un răspuns privind solicitarea PSD referitoare la constituirea comisiei de anchetă, dar o va face într-un termen raţional, fără a accepta presiunile legate de timp.

Victor Ponta preciza că în şedinţa conducerii USL de miercuri seară s-a discutat despre propunerea PSD, PC şi UNPR de a înfiinţa această comisie mixtă de anchetă, iar PNL urmează să decidă joi asupra poziţiei pe care o va avea referitor la această iniţiativă.

"Mâine cred că au şi o şedinţă şi mâine decid. Mâine e întâlnirea PNL care decide pe baza propunerii făcute de celelalte trei grupuri", a precizat Ponta.

"Este o problemă la care vom da răspunsul la momentul la care vom socoti că e normal să-l dăm, într-un termen raţional, şi nu sub ceea ce deja se prezintă ca un ultimatum dat de domnul Ponta sau de altcineva", a precizat liberalul, adăugând că această decizie va fi luată cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.

Întrebat dacă la şedinţa de miercuri seară i-a reproşat lui Antonescu declaraţiile referitoare la comisia de anchetă, premierul Victor Ponta a declarat că de trei ani, de când există USL, el nu a reproşat în public nimic niciunuia dintre partenerii săi.

"Nu am în USL, nici măcar în PSD, nici subordonaţi, nici oameni care trebuie să asculte de ordinele mele. Am parteneri şi de trei ani de zile nu am încălcat această regulă şi nici nu am de gând să o încalc de acum încolo", a precizat Ponta.

Un lucru e clar: USL merge înainte

Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt de acord totuşi cu o chestiune fundamentală - Uniunea Social Liberală merge înainte. Chiar şi adversarul lor politic cel mai îndârjit, Traian Băsescu, îşi exprimă certitudinea cu privire la acest aspect.

"Nu s-a pus problema nici a ruperii USL, nici nu s-a ridicat tonul" în reuniunea liderilor USL de miercuri seară, a declarat Crin Antonescu.

Întrebat dacă se rupe USL, Victor Ponta a fost concis: "Nu". Iar referitor la armonia din cadrul alianţei, premierul a explicat că
"USL funcţionează".

"Atât timp cât proiectele importante, acestea de zilele trecute, descentralizarea, Legea bugetului, finalizarea Raportului privind revizuirea Constituţiei, legile electorale - atât timp cât acestea - şi în Guvern realmente lucrurile funcţionează foarte bine - merg mai departe, da, eu zic că funcţionează USL", a precizat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară, la postul B1 TV că USL nu se va rupe, iar ceea ce se vede acum este doar o competiţie pentru a se vedea "cine este jupân în alianţă", el precizând că Victor Ponta este mai lipsit de caracter decât Crin Antonescu şi vrea să pară "stăpânul inelelor".

„Văd disputa între doi politicieni insuficient de maturi. Partidele nu lasă alianţa să se rupă”, a adăugat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor