O nouă rachetă hipersonică rusească amplifică cursa înarmării

Unele rapoarte sugerează că Rusia se pregăteşte să testeze o rachetă supersonică care va fi aproape imposibil de interceptat. Racheta Zircon va fi capabilă să călătorească cu o viteză de până la 6 ori mai mare decât viteza sunetului.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Racheta hipersonică, care ar urma să fie testată de ruşi şi care poate atinge o viteză de 7.400 km pe oră, reprezintă un asemenea salt tehnologic încât sistemele de apărare aeriene occidentale ar putea părea învechite în faţa sa, a declarat analistul în apărare Tim Ripley.

Dacă noua tehnologie anti-navă va fi testată cu succes, atunci racheta Zircon va fi capabilă să acopere o distanţă de 250 km în doar 2,5 minute – atât de rapidă încât ar fi aproape imună la interceptarea de către tehnologia convenţională.

„Aceasta va reduce imens timpul de reacţie în care ele (unităţile militare occidentale) vor fi nevoite să îşi desfăşoare propriile sisteme de apărare şi contracarare”, a declarat Ripley, editor pentru secţiunea de apărare a revistei Jane’s Defence Weekly.

Teste

Agenţia rusă de ştiri Interfax a citat luna trecută o sursă familiară cu proiectul Zircon care a declarat că, după ce a fost în stadiu de dezvoltare timp de mai mulţi ani, racheta de 5 tone va fi probabil testată pentru prima dată în această primăvară de pe o platformă maritimă. Data iniţială pentru testare era preconizată pentru anul 2018.

Mass media rusă a susţinut că racheta ar putea fi complet operaţională până la sfârşitul acestui deceniu.

Accelerarea testării rachetei Zircon are loc într-un moment în care relaţiile dintre Rusia şi Occident au ajuns la cel mai scăzut nivel al lor de după Războiul Rece. Tensionarea relaţiilor cu Rusia este alimentată de criza din estul Ucrainei, războiul din Siria şi presupusul amestec al Rusiei în politica occidentală – inclusiv în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Mai multe ziare britanice au relatat despre dezvoltarea rachetei Zircon în ultimele zile, avertizând că până şi cele mai sofisticate nave de luptă americane şi britanice – inclusiv portavioane – vor deveni mai vulnerabile la atacuri.

De exemplu, cele mai noi două portavioane britanice – HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales – care se preconizează că vor fi date în folosinţă în 2020, pot opri doar rachete care pot atinge o viteză de aproximativ jumătate din viteza atinsă de Zircon, potrivit publicaţiei The Independent.

Zircon poate fi programată în timpul zborului să îşi caute şi să îşi atace ţinta, şi ar putea acoperi chiar şi o distanţă de aproximativ 500 km, în conformitate cu mass media rusă.

Ripley, care este autor al mai multor cărţi despre conflicte şi tehnologii militare, susţine că alte utilizări ale capacităţilor hipersonice ale rachetei Zircon ar putea include atacuri terestre, ceea ce ar amplifica vulnerabilităţile oraşelor europene în faţa atacurilor ruseşti.

„Cu modificări, tipul de atacuri pe care America le-a lansat împotriva Irakului, Afganistanului şi Serbiei în trecut este în mod clar posibil”, a declarat Ripley.

SUA este pe urmele altor puteri „în domeniul public”

În timp ce SUA îşi dezvoltă la rândul său propriile arme hipersonice, încă nu se consideră că ar fi pregătiţi de producţie.

Anul trecut, un raport al US National Academies of Science a concluzionat că SUA se situează în urma Rusiei şi Chinei în cursa armelor hipersonice. Raportul a făcut apel la investiţii suplimentare în domeniul rachetelor care se deplasează, aproape nedetectate, la viteze de 5 Mach.

„În domeniul public, Occidentul pare să fie destul de mult în urmă”, a declarat Ripley presei. „Dar acest lucru nu înseamnă că nu există vreun proiect super secret desfăşurat de US Defense Advanced Research Projects Agency, sau DARPA.”

Agenţiei DARPA îi este alocat un buget anual de aproximativ 3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tehnologii ce pot fi utilizate de armata americană.

O nouă cursă a înarmării

Ripley consideră că Occidentul ar putea fi îngrijorat pe bună dreptate în legătură cu progresele militare ale Rusiei, avertizând că o nouă cursă a înarmării este acum inevitabilă.

„Ne aflăm din nou într-o perioadă de posibilă paritate militară. Recent am avut [situaţiile din] Ucraina, Crimeea şi Siria, unde Rusia a dezvoltat arme care cu siguranţă sunt la acelaşi nivel cu echivalentele lor americane şi britanice, inclusiv în cazul rachetelor de croazieră lansate de pe submarine”, a susţinut Ripley, adăugând că racheta Zircon va împinge Rusia înainte.

Notând că preşedintele american Donald Trump a ordonat recent o creştere cu 9,4% a cheltuielilor militare, adică aproximativ 54 miliarde de dolari, Ripley monitorizează situaţia pentru a vedea dacă liderii europeni vor face la fel.

În ultimele luni, Washingtonul şi-a intensificat presiunea asupra Germaniei pentru a-şi creşte cheltuielile pentru apărare. La începutul acestei luni, cancelarul german Angela Merkel i-a promis preşedintelui Trump că guvernul ei va face eforturi pentru a respecta cerinţa NATO şi pentru a creşte bugetul apărării la 2% din PIB-ul naţional până în 2025.

Dar, în timp ce Germania şi Franţa au fost tulburate de retorica Washingtonului cu privire la importanţa NATO în secolul 21, guvernul din Berlin nu doreşte să crească cheltuielile de apărare atât de rapid pentru a atinge obiectivul impus de alianţă. Pentru a face acest lucru, bugetul său curent, proiectat la 36 miliarde de euro pentru 2017, ar trebui să crească cu o treime.

Ripley a concluzionat că trebuie văzut dacă Europa va lua măsuri şi va începe să investească în arme şi echipamente pentru a contracara cele mai recente produse fabricate de Rusia, China şi India.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe