Preşedintele Poroşenko ordonă încetarea focului în zona de conflict din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat armatei să pună în aplicare acordul de încetare a focului şi de retragere a armelor grele în regiunea de conflict din estul Ucrainei începând cu 1 aprilie.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Petro Poroşenko a făcut anunţul de punere în aplicare a acordului de încetare a focului, joi, în Malta, unde s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Preşedintele ucrainean a declarat că nu este foarte optimist că forţele separatiste susţinute de Rusia, care controlează zone din cele două regiuni estice ucrainene Doneţk şi Lugansk, vor respecta acordul încheiat în 29 martie în Minsk.

Potrivit unui raport al agenţiei ruse de ştiri de stat TASS, un purtător de cuvânt al separatiştilor din Lugansk a declarat, joi, că forţele sale “sunt întotdeauna pregătite să asigure încetarea focului”.

În timpul unei întâlniri în Bruxelles a Consiliului Rusia-NATO, secretarul general al Alianţei vestice, Jens Stoltenberg, a făcut presiuni asupra Rusiei pentru a determina separatiştii să implementeze regimul de încetare a focului şi să retragă armamentul greu din zona de conflict.

În plus, Stoltenberg a cerut Moscovei să asigure accesul deplin al observatorilor internaţionali din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în zona de conflict.