O nouă rundă de privatizări – anunţă Agenţia proprietăţii publice

Tatiana Chiriac
25.02.2012

Agenţia Proprietăţi Publice (APP) va desfăşura în martie prima rundă de privatizări din acest an.

Surse din cadrul APP au relatat pentru Infotag că pe 20-23 martie la Bursa de Valori se va desfăşura licitaţia „cu strigare” pentru vânzarea pachetelor de acţiuni ale întreprinderilor proprietate de stat. La licitaţie vor fi scoase pachetele a 27 societăţi pe acţiuni unde statul deţine pachetul de control. Preţul iniţial al obiectelor de vânzare este de circa 500 milioane lei.

Toate pachetele de acţiuni au fost scoase la vânzare în 2011 de câteva ori, dar au rămas nesolicitate, de aceea acum preţurile iniţiale au fost micşorate la aproape toate acţiunile.

Excepţie fac acţiunile SA „Cupcini-Cristal”, al căror preţ s-a majorat de la 1,25 la 4,12 lei per acţiune comparativ cu licitaţia din decembrie. Statul propune spre vânzare peste 6,6% din acţiunile fabricii de zahăr.

Aproape cu un leu a fost majorat şi preţul acţiunilor SA „Apromas” din Edineţ. La licitaţie va fi scos pachetul de 71,4% acţiuni ale întreprinderii.

Documentele pentru concursul investiţional de privatizare a cinematografelor din Glodeni şi Ştefan Vodă pot fi depuse până la 30 martie. Comparativ cu concursul precedent din decembrie, preţul iniţial al acestora a fost redus cu 100 mii lei. Noii proprietari vor trebui să investească în următorii trei ani cite 2 milioane lei.

De asemenea, tot până la această dată pot fi depuse cererile de participare la concursul comercial, la care vor fi expuse cinci complexe patrimoniale de stat nesolicitate la licitaţiile precedente, precum şi avionul YAK-40. Pentru loturile expuse APP speră să obţină cel puţin 209,5 mil. lei.

Printre loturi se numără „Vibropribor”, „Energoreparaţii”, „Jiuvaier”, „Alco-N”, ale căror preţuri au fost micşorate de la 0,3 la 10 mil. lei.

Pe 14 martie APP va scoate la licitaţie nouă obiecte de construcţie nefinisată cu gradul de finisare de 24-76%. Cel mai scump dintre acestea este blocul administrativ al Institutului de microbiologie şi virusologie din Chişinău, cu terenul aferent de peste 9 ha. Preţul acestuia este de 96 mil. lei, fiind cu 9 mil. lei mai ieftin decât la licitaţiile precedente.

În aceeaşi zi la licitaţia cu reducere vor fi propuse şapte construcţii nefinisate din mediul rural pentru suma totală de 2,6 mil. lei. În cadrul licitaţiei preţul poate fi redus la jumătate.

Precizăm că în anul 2011 Guvernul a obţinut venituri din privatizări în sumă de 118,4 mil. lei ($9,9 mil.), deşi iniţial acestea erau preconizate la nivelul de 280 mil. lei. În decembrie Guvernul a făcut modificări în buget, reducând aceste venituri până la 110 mil. lei. În 2010 veniturile din acest sector erau preconizate la nivelul de 430 mil. lei, însă în realitate acestea au constituit mai puţin de 100 mil. lei. În 2012 Guvernul speră să obţină din privatizări 260 mil. lei, micşorând esenţial lista obiectelor proprietate de stat nepasibile privatizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor