O noua tulpina de gripa se raspandeste in Turcia si India

ISTANBUL - Turcia si India au confirmat primele lor cazuri de gripa H1N1 sambata, toate implicand pasageri sositi din Statele Unite.

38 de tari au confirmat pana acum cazuri ale noii tulpini gripale, un amestec de virusuri porcin, uman si aviar, care a determinat luna trecuta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa ridice alerta de pandemie la nivelul 5 de pe o scara cu 6 puncte posibile.

Orasul japonez vestic Kobe a declarat ca va inchide cateva scoli publice pentru o saptamana, dupa ce opt persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu noua gripa H1N1, cunoscuta sub denumirea de gripa porcina.

3 dintre cei 8 sunt adolescenti de la aceeasi scoala - primele cazuri confirmare in Japonia, ce nu implica persoane ce au calatorit peste ocean. Ceilalti 5 erau de la o alta scoala, a declarat agentia de presa Kyodo.

OMS, ale carei date au intarziat inregistrarile nationale, a ajuns la numarul de 8451 de cazuri confirmate in intreaga lume, cu 72 de decese.

Marea majoritate a cazurilor mortale, 66, au fost in Mexic, unde a izbucnit epidemia. Statele Unite au raportat 4, iar Canada si Costa Rica cate un caz fiecare.

Carantina in familie

Turcia a identificat primele sale doua cazuri intr-o familie ce calatorea din Irak catre Statele Unite, au declarat oficialitatile din sanatate.

Un barbat american in varsta de 26 de ani, ce calatorea via Amsterdam, a fost diagnosticat ca suferind din cauza virusului, dupa ce a ajuns pe aeroportul Ataturk din Istanbul, pe ruta spre Irak, vineri, a afirmat ministrul sanatatii din Turcia, Recep Akdag. Camerele termice de la aeroport au detectat faptul ca avea febra.

Lucratorii din sanatate au determinat si ca mama acestuia era si ea bolnava, a declarat Harun Celik, purtatorul de cuvant al ministerului sanatatii pentru Reuters.

Mass-media de stiri locala a raportat cu putin timp inainte ca sotia barbatului a contactat si ea boala, insa Celik a negat acest lucru in fata reporterilor, spunand ca starea sanatatii celorlalti membrii ai familiei este buna.

Mama si fiul au intrat in carantina impreuna cu alti membri ai familiei si au fost pusi sub observatie la un spital de cercetare din Turcia, unde li s-a administrat tratament anti-viral, a mai adaugat Akdag.

"Totul este sub control," a declarat reporterilor premierul Tayyip Erdogan. "Totul este monitorizat indeaproape."

Ministerul Sanatatii din India a confirmat primul caz de gripa H1N1 sambata, la un barbat indian care a sosit din Statele Unite, via Dubai, in orasul sudic Hyderabad.

"Acesta a fost identificat pe ecranele termice ale aeroportului si a fost pus in carantina, iar mostrele prelevate s-au dovedit a fi pozitive," a spus oficialul sanatatii Vineet Choudhary.

Cei care au stat in apropierea barbatului au fost izolati, iar sanatatea lor este monitorizata, a mai adaugat Choudhary. Si ceilalti pasageri ai zborului catre India au fost investigati.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe