O nouă vânătoare la care au participat demnitari din Moldova, soldată cu moartea unui om

(photos.com)
Gina Zaragiu
28.12.2013

La aproape un an de la vânătoarea din "Pădurea Domnească” care a avut loc la 23 decembrie 2012, un alt incident de vânătoare se soldează cu moartea unui om.

Noua vânatoare a avut loc duminică, 22 decembrie, în raionul Sângerei, iar corpul victimei, un bărbat în vârstă de 70 de ani, ar fi fost găsit la marginea municipiului Bălţi. Informaţia a fost făcută publică de deputatul Anatolie Zagorodnîi, care a condus anterior comisia parlamentară de anchetă în cazul vânătorii din Pădurea Domnească.

”Am fost sesizaţi în seara acestei zile despre un nou caz care a avut loc în apropierea cabanei din satul Rădoaia, raionul Sângerei, unde duminică, 22 decembrie, a avut loc o vânătoare unde s-a produs un incident, soldat cu decesul unei persoane. Este şocant, dar la această vânătoare au participat din nou oamenii legii. Conform informaţiilor de care dispun, este vorba despre comisarul mun. Bălţi şi alţi funcţionari, şeful de la Oficiul de înmatriculare a transportului (МРЭО) din Bălţi şi politicieni din Bălţi”, a declarat pentru agenţia OMEGA, deputatul Anatolie Zagorodnîi.

Potrivit lui Zagorodnîi, există indicii că acest caz a fost muşamalizat, deoarece ”din informaţiile furnizate, incidentul a avut loc la vânătoare, iar cadavrul cetăţeanului a fost depistat pe o stradă din mun. Bălţi”.

”Ni s-a comunicat că victima a fost adusă în marginea oraşului Bălţi, lângă piaţa ”Baidukova”, de unde, conform informaţiei de care dispunem, de pe telefonul mobil al comisarului din mun. Bălţi s-a sunat la salvare care, venind la faţa locului, a constatat decesul persoanei. Avem şi un nume al acestei persoane: Ferbenco Mihail. Din informaţiile de care dispunem, expertiza medico-legală a constatat că această persoană a fost împuşcată. Este alarmant, pentru că sunt implicaţi oamenii legii, este vorba de comisarul mun. Bălţi, care încearcă să muşamalizeze aceste cazuri şi să fugă de răspundere”, a mai specificat deputatul, menţionând că ”licenţa pentru această vânătoare a fost eliberată nu pe numele celor care de facto au participat la vânătoare, ca de obicei cum se face când pleacă nişte demnitari, ascunşi de ochii lumii”.

Şeful Inspectoratului de Poliţie din Bălţi, a fost suspendat

Vineri, 27 decembrie, şeful Inspectoratului de Poliţie din Bălţi, colonelul de poliţie Vasile Gandzii, a fost suspendat din funcţie pe perioada investigaţiilor.

Potrivit unor surse mass-media corpul neînsufleţit al bărbatului de 70 de ani a fost găsit la marginea pădurii. Potrivit lui Gandzii, vânătoarea a fost legală, iar bărbatul s-a înecat cu mâncare în timpul unui popas. S-a decis transportarea corpului bărbatului la marginea pădurii şi alertarea echipei de urgenţă.

Pentru asigurarea unei investigaţii imparţiale demnitarul a fost suspendat temporar din funcţie.

Între timp a fost deschisă o anchetă internă a poliţiei, deoarece există semne de întrebare asupra locului decesului. Declaraţia a fost făcută, joi, 26 decembrie, de ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, pentru agenţia Omega.

”Acest caz este înregistrat în Registrul 2. Acum securitatea internă şi cu poliţia fac cercetarea cazului. Sunt semne de întrebare la care trebuie să se răspundă şi vom face public rezultatele anchetei”, a declarat Dorin Recean, explicând că ”odată ce publicul îşi pune problema unde a decedat persoana respectivă, trebuie să identificăm exact unde, când şi în ce circumstanţe a decedat persoana”.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, comisarul mun. Bălţi, Vasile Gandzii a raportat cazul chiar pe 22 decembrie, când a avut loc incidentul, acest lucru fiind înregistrat în Registrul 2. ”Gandzii nu mai raportează ministrului, noi am făcut separarea ministerului de Poliţie. Gandzii a fost obligat şi a raportat în cadrul Registrului 2. Există înregistrarea, oamenii cercetează acest caz”, a mai menţionat Recean.

Anul trecut, pe 23 decembrie, în cadrul vânătorii organizată pentru câţiva judecători şi procurori în rezervaţia naturală "Pădurea Domnească" a fost ucis antreprenorul Sorin Paciu.

Scandalul a luat amploare la două săptămâni după ce s-a aflat că participanţii la vânătoare (printre care şi Procurorul General, Valeriu Zubco) au încercat să tăinuiască crima săvârşită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor