O petiţionară chineză paralizată a fost ţinută la morgă timp de trei ani


Chen stă în scaunul cu rotile la domiciliu. Un martor ocular a declarat că picioarele ei au fost rănite în centrul de detenţie.
Chen stă în scaunul cu rotile la domiciliu. Un martor ocular a declarat că picioarele ei au fost rănite în centrul de detenţie. (Weibo.com)

O petiţionară chineză paralizată a mers la Beijing în 2007 pentru a sensibiliza publicul cu privire la situaţia soţului ei, care era deţinut şi torturat, dar ea a suferit o soartă similară din partea autorităţilor chineze, care au condamnat-o la luni de muncă silnică, înainte de a o încarcera într-o morgă dezafectată timp de trei ani.

Chen Qingxia, aflată în scaun cu rotile, a petrecut un an şi jumătate într-un lagăr de muncă forţată înainte de a fi închisă în morgă. Munca forţată este o sentinţă obişnuită impusă direct de poliţie petiţionarilor care adresează plângeri autorităţilor regimului chinez.

Fiul lui Chen, care avea 12 ani când ea a fost reţinută, s-a pierdut în Beijing cu şase ani în urmă şi nu se ştie unde se află, a informat presa oficială.

Cazul a apărut recent în presa de stat pentru a evidenţia public că Chen va primi despăgubiri de la autorităţile locale.

Dificultăţile ei au început în 2003, când soţul ei a înnebunit ca urmare a torturii suferite într-un centru de detenţie. Chen a încercat să apeleze la autorităţile locale, care au spus că vor da familiei sale despăgubirile datorate. De fapt nu au făcut acest lucru, ea fiind astfel forţată să protesteze la autorităţile de la Beijing, a relatat postul oficial chinez de radio.

Chen a mers la Beijing în 2007 pentru a-şi prezenta cazul şi a fost adusă înapoi în oraşul ei natal Yichun, în provincia Heilongjiang, din Beijing. Înainte de a fi adusă înapoi la Heilongjiang, Chen a fost ţinută într-un centru de detenţie timp de 10 zile, unde a fost bătută şi unde a paralizat, iar autorităţile au lăsat-o afară în ploaie. Ulterior ea a fost trimisă într-un lagăr de muncă pentru 18 luni, a raportat The Global Times, un ziar de stat.

"Picioarele mele şi-au revenit când m-am întors de la Beijing", a declarat ea pentru South China Morning Post. "Am fost din nou arestată; m-au bătut. Acum nu mai pot să merg."

Martorii au declarat postului de radio oficial că nu au ajutat-o de teama unor represalii din partea autorităţilor locale. "Ori de câte ori vecinii sau prietenii au încercat să se implice, Biroul Securităţii Publice i-a hărţuit frecvent. Cei mai mulţi oameni s-au temut să o ajute", a spus un martor.

Când ea a fost ţinută într-o morgă - mass-media de stat nu a menţionat când a început detenţia - oamenii de serviciu îi păzeau uşa 24 de ore pe zi, existând camere de supraveghere, bare de fier şi dispozitive de control la fiecare uşă, a raportat radioul de stat.

Soţul ei Song avea deja probleme psihologice, dar a fost arestat şi bătut în 2003, după ce a trecut printr-o zonă aflată în carantină în timpul unei epidemii de SARS, a raportat Morning Post. Ulterior el a fost diagnosticat cu schizofrenie şi a fost închis în casa lui, forţându-o pe Chen - care a afirmat că a văzut vânătăi pe corpul său - să solicite despăgubiri, a relatat Times Global.

Acum soţul ei este într-un spital de boli mentale, iar Chen nu poate avea grijă de el. De asemenea, este neclar dacă fiul ei, care ar trebui să aibă circa 17 ani, este viu sau mort.

"Eram într-o staţie de autobuz. Fiul meu era deja în autobuz şi eu eram pe punctul de a urca. [Directorul departamentului local pentru petiţii şi scrisori al Partidului Comunist, Yang Haifeng] m-a apucat şi nu m-a lăsat să mă urc în autobuz, iar autobuzul a plecat. Yang mi-a spus că îmi va găsi fiul, dar nu a făcut-o", a declarat Chen pentru Times.

Oficialul Yang a primit titlul onorific de "funcţionar model la nivel înalt în Yichun" între 2005 şi 2007.

Cazurile precum cel al lui Chen au determinat mulţi chinezi să repună în discuţie legitimitatea reeducării prin intermediul sistemului de lagăre de muncă forţată, care vizează în general petiţionarii, credincioşii, activiştii pentru democraţie şi susţinătorii pentru drepturile omului. Au existat anunţuri şi speculaţii că sistemul ar putea fi eliminat sau reformat în viitorul apropiat.

Avocatul din Beijing Chen Jiangang a relatat pentru New Tang Dynasty Television din New York că chiar dacă sistemul ar fi înlăturat, nu ar conta prea mult, deoarece aceiaşi oficiali sunt la putere.

Partidul Comunist Chinez a cheltuit circa 110 miliarde de dolari pe "menţinerea stabilităţii" din ţară – suma depăşind cheltuielile militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe