Profesorii de drept din China cer un sistem judiciar independent

Un poliţist chinez reactionează la un aparat de fotografiat în afara Beijing-ului la 8 noiembrie 2012
Un poliţist chinez reactionează la un aparat de fotografiat în afara Beijing-ului la 8 noiembrie 2012 (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

La un simpozion din Beijing de săptămâna trecută, experţi în drept din China au cerut abolirea Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) şi instituirea unui sistem judiciar independent.

CAPL controlează aparatul intern de securitate al Chinei, care include poliţia, sistemul penitenciar şi sistemul judiciar, şi a fost mult timp criticat pentru corupţie şi putere necontrolată, care este folosită adesea în mod abuziv.

Problema din China continentală este că "Partidul Comunist este mai presus de lege, astfel încât ţara devine autocraţia sau chiar dictatura liderului de partid", a declarat profesorul Cui Min, de la Universitatea pentru Securitate Publică a Poporului din China, într-un discurs de la ceremonia de deschidere a celui de-al patrulea Simpozion Academic privind Reforma Judiciară din Beijing, organizat de revista Caijing pe 16 ianuarie.

Cui a spus că "modelul Chongqing", condus de fostul membru al Biroului Politic Bo Xilai, a fost un exemplu tipic privind lipsa statului de drept şi a independenţei justiţiei. Cui a declarat că există multe alte locuri în China unde conduc "tirani ca Bo Xilai, unde Constituţia nu se aplică.

Pentru a obţine independenţă judiciară, CAPL trebuie eliminat complet. Acest lucru va influenţa înregistrarea unor progrese în direcţia statului de drept în China, a afirmat Cui.

Profesorul He Weifang de la Facultatea de Drept a Universităţii din Beijing a declarat că motivul pentru care reforma judiciară din China a fost blocată în ultimii 10 ani este faptul că scopul reformei este neclar, iar conceptele de guvernare constituţională, separarea puterilor şi independenţa judiciară au devenit un subiect tabu.

Profesor asociat Wang Jianxun de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China a spus că documentele oficiale actuale ale Partidului Comunist sunt foarte ambigue, această ambiguitate permiţând funcţionarilor să le interpreteze cum doresc.

Panică

După cel de-al 18-lea Congres al Partidului din noiembrie anul trecut, Xi Jinping a comentat în mod repetat despre importanţa respectării Constituţiei - guvernarea ţării cu ajutorul legii şi exercitarea puterii prin lege.

Ulterior a urmat o remaniere a mai multor judecători ai instanţelor supreme populare şi a mai multor procurori generali din procuraturile populare din toate provinciile, provocând panică în rândul funcţionarilor CAPL, care au încercat să-şi dea seama de planul final al lui Xi Jinping.

Se spune că oficialii CAPL, care au urmat în toţi aceşti ani politica neoficială a lui Jiang Zemin de a deturna fonduri publice, sunt îngrijoraţi că vor deveni ţapi ispăşitori.

Pe 8 ianuarie, Qi Xiaolin, vice-secretarul general de partid al Biroului de Securitate Publică din Guangzhou City, s-a spânzurat. Povestea oficială este că el suferea de depresie.

Pe 9 ianuarie, vicepreşedintele Curţii Populare din districtul Liangzhou, provincia Gansu, s-a sinucis, sărind de la etajul 6 pe fereastra unui tribunal.

Shi Zangshan, un comentator pe probleme legate de China din Washington DC, nu este optimist cu privire la realizarea unui guvern constituţional în China, în cadrul sistemului Partidului Comunist.

"Poporul chinez şi comunitatea internaţională nu vor lăsa Partidul Comunist Chinez (PCC) să scape de responsabilitatea pentru toate atrocităţile pe care le-a comis", a declarat Shi pentru The Epoch Times.

"Mai ales acum, când s-a aflat adevărul şocant despre persecuţia asupra practicanţilor Falun Gong, ce durează de 13 ani, Jiang Zemin şi PCC fiind cei ce vor fi traşi la răspundere", a spus el. "Acest lucru va duce inevitabil la prăbuşirea regimului comunist. Ei nu vor putea găsi o cale ca să scape de responsabilitatea pentru aceste crime.

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul efectuării persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe