O rachetă rusească ce transporta trei sateliţi a explodat

Rachetă lansată de la cosmodromul rus Baikonur, Kazahstan.
Rachetă lansată de la cosmodromul rus Baikonur, Kazahstan. (- / AFP / Getty Images)

O rachetă rusească care transporta la bordul său trei sateliţi pentru sistemul de navigaţie Glonass a explodat, marţi, la scurt timp după ce a fost lansată de la cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan, informează într-un comunicat Agenţia spaţială rusă.

Racheta de tip Proton-M şi-a schimbat traiectoria la scurt timp după decolarea, iar după aproximativ un minut s-a prăbuşit pe teritoriul cosmodromului şi a explodat. Lansarea a fost transmisă live de Agenţia spaţială rusă şi postul TV Rossia 24.

Agenţia spaţială din Kazahstan a anunţat că accidentul nu a provocat victime sau pagube materiale, doar o scurgere de combustibil, motiv pentru care o parte a personalului de la cosmodrom a fost evacuat.

Federaţia Rusă a înregistrat o serie de eşecuri în ultimii ani în ceea ce priveşte lansarea sateliţilor sau navetelor spaţiale către Staţia Spaţială Internaţională. La finalul anului 2010, trei sateliţi Glonass lansaţi cu ajutorul unei rachete Proton au aterizat în Oceanul Pacific, motivul fiind o supraîncărcare cu carburant a lansatorului.

Sistemul de navigaţie Glonass a fost realizat de ruşi pentru a concura cu sistemul american, GPS şi cu viitorul sistem al europenilor, Galileo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe