O scrisoare „pierdută”; radiografia situaţiei de la Adevărul Holding

(photos.com)
Bogdan Costea
15.10.2012

Mălin Bot, redactorul-şef al site-ului adevărul.ro, a demisionat luni, iar alături de el a părăsit compania şi adjunctul său, Mihaela Stoica. Mălin Bot a confirmat oficial informaţia şi a spus că pentru el Adevărul Holding este un capitol închis.

Cu toate că noul patron al Adevărul Holding, Cristian Burci, a promis că salariile pe luna august vor fi plătite, la fel cele pe septembrie, cât mai repede, acest lucru nu s-a întâmplat până acum, anunţă „reportervirtual.ro”. Mai mult, angajaţilor li s-a pus în faţă un nou contract de muncă şi o hârtie prin care ei renunţă de bună voie la salariul pe luna septembrie, lucru cu care mulţi au fost de acord, nu însă şi Bot. Acesta, întrebat de „reportervirtual.ro”, a spus că nu i se pare ”corect ce i se întâmplă” şi că i se pare ”un şantaj”, iar el ”nu a acceptat niciodată şantajul”.

Toţi salariaţii de la Adevărul Holding care nu au semnat clauza cu salariul pe septembrie au încasat doar salariul de pe contractul de muncă, nu şi drepturile de autor, mult mai consistente. Din această cauză, salariaţii se simt şantajaţi de noul patron al trustului, care poate fi acuzat de înşelăciune, dacă îşi va continua acţiunea.

Mălin Bot a trimis o scrisoare către colegi, iar epistola reprezintă cum nu se poate mai bine situaţia actuală de la Adevărul Holding:

Dragi colegi,

Vă scriu aceste rânduri afectat de modul incorect în care eu consider că suntem trataţi în ultimile două săptămâni, după un an plin cu vorbe goale, în care am văzut cum se ruinează tot ceea ce am construit în ani de zile cu mult efort şi sacrificii.

După un an în care nicio promisiune nu a fost respectată, în care am văzut plecând oameni de o calitate excepţională şi am asistat la decizii halucinante, cei care am rămas primim “mulţumiri” umilitoare pentru buna noastră credinţă, pentru seriozitate şi fidelitate.

După un an în care am făcut sacrificii, suntem trataţi cu o lipsă de respect pe care niciunul dintre noi nu o merită.

În ultima săptămână s-au consumat mai multe lucruri, pe care eu consider că trebuie să le ştiţi cu toţii. Rămâne să decidă fiecare dintre voi cum le percepe. Eu le resimt ca fiind o atitudine arogantă şi lipsită de respect, marcă a unei mentalităţi în care noi, angajaţii, nu suntem priviţi ca nişte parteneri egali de dialog, ci ca nişte cantităţi neglijabile, “poziţii în organigrame”, care trebuie să accepte umilinţa minciunii şi şantajului.

O nedreptate pe care eu nu pot să o accept, indiferent de consecinţe. Pentru acest motiv am decis să renunţ la funcţia pe care o ocup în companie şi la colaborarea cu cei care au luat decizii în acest mod.

Astăzi a fost ultima mea zi în funcţia de redactor-şef adevărul.ro şi de angajat al acestei companii. Mi-am făcut datoria să-l informez pe Grigore Cartianu cum văd eu situaţia şi că vă voi spune tuturor lucrurile acestea. Am discutat şi cu Răzvan Ionescu despre asta şi am primit răspunsuri perfecte din manualul de management. Din păcate nu mi-au schimbat percepţia asupra situaţiei noastre.

M-am gândit bine în ultimele zile la situaţia în care ne aflăm şi am realizat că nimic bun nu poate să urmeze, dar mai ales că am datoria să îmi informez corect colegii înainte de a pleca pe alt drum.

Înainte de orice vreau să vă mulţumesc din suflet tuturor celor care aţi ajutat echipa să aducă acest site pe primul loc şi apoi să-l menţină în TOP 5, în ciuda tuturor problemelor. Faptul că aţi susţinut această performanţă este dovada seriozităţii şi a calităţii umane a fiecăruia dintre voi. Pentru mine a fost un privilegiu să lucrez cu astfel de oameni, de la care am învăţat mult şi probabil faţă de care am greşit. Pentru greşeli îmi cer acum scuze tuturor şi mai ales colaboratorilor din imediata mea apropiere.

Revin acum, abrupt, la ceea ce m-a deranjat. Nu discut persoane, condamn un anumit mod de a acţiona. Decizia de a impune semnarea unor noi contracte de drepturi de autor, cu o clauză care să acţioneze retroactiv, trimiţând peste 18 luni plata lunii septembrie 2012, este o mare nedreptate. În condiţii normale nimeni nu încerca aşa ceva. Cu noi se poate pentru că suntem într-o situaţie dificilă.

A doua mare nedreptate este că se profită de situaţia disperată în care suntem, pentru a forţa această măsură. În plus, cei care o fac nu garantează în niciun fel ca peste 18 luni va mai exista Adevărul Holding. Ni se cere să avem încredere, fără însă să primim în schimb cea mai mică dovadă a unei bune-credinţe sau măcar un dram de respect. Cum putem avea încredere în oameni care au promis ceva în 5 septembrie şi fac cu totul altceva în 10 octombrie? Ce încredere mai poţi avea în cei care au promis ceva în 5 octombrie, pentru că după o săptămână să ne spună aceleaşi scuze pe care le auzim de un an de zile? (...)

Pentru mine o astfel de situaţie este un şantaj, indiferent în ce cuvinte frumoase o îmbracă acum cei care au decis această abordare. Aşa o percep şi acum, chiar şi după ce mi s-a explicat într-un limbaj impecabil că este o eroare de comunicare.

Trebuie să spun şi asta, pentru a alunga orice suspiciune: nu m-a deranjat scăderea veniturilor, consider că e o decizie normală mai ales pentru şefi. Am cerut chiar să renunţ eu la mai mult pentru a păstra intacte salariile colegilor redactori web, care şi aşa aveau sume mici. (...)

Eu resimt toate aceste lucruri şi multe altele, cu care nu vă mai obosesc, ca fiind expresia unei crase lipse de respect şi am decis că, indiferent de consecinţe, nu vreau să accept aşa ceva ca simplu angajat. Ca redactor-şef, pentru că nu am putut influenţa în niciun fel schimbarea deciziei cu care nu sunt de acord trebuie să plec.

Pe toţi cei are aţi acceptat vă înţeleg perfect şi vă admir bunul-simţ cu care suportaţi această situaţie indecentă. Închei aici, spunând doar atât: niciunul dintre voi nu merita aşa ceva”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor