O zi neagră în istoria ţării - 3 aprilie 1950. Comuniştii dădeau startul luptei "împotriva duşmanului de clasă"

Ion-Andrei Gherasim, Director executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu
Ion-Andrei Gherasim, Director executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În urmă cu 66 de ani, în ziua de 3 aprilie, autorităţile comuniste din România - care la vremea respectivă se afla sub ocupaţia trupelor sovietice - emiteau infamul ordin nr. 100 privind lupta "împotriva duşmanului de clasă", aminteşte Ion-Andrei Gherasim, fostul secretar personal al seniorului Corneliu Coposu, într-o postare pe reţeaua de socializare.

"Să nu uităm... Se întâmpla pe 3 aprilie: În 1950, este emis ordinul nr. 100 privind lupta "împotriva duşmanului de clasă", prin care se defineau "categoriile de cetăţeni ce vor intra în obiectivele securităţii cu propuneri de a fi trimişi unităţilor de muncă:

1. Toţi cei care lansează sau răspândesc svonuri alarmiste, tendenţioase, duşmănoase; ascultă şi difuzează propaganda deşănţată a posturilor de radio imperialiste;

2. Toţi cei ce aduc injurii P.M.R., conducătorilor săi, Guvernului, Uniunii Sovietice şi conducătorilor săi şi ţărilor de democraţie populară;

3. Toţi acei cetăţeni români care întreţin legături de prietenie cu legaţiile imperialiste, care au frecventat sau frecventează bibliotecile, concertele şi în general manifestările propagandistice ale legaţiilor imperialiste, precum şi toţi cei care sunt în relaţii cu familiile funcţionarilor ambasadelor imperialiste", a scris Ion-Andrei Gherasim.