Oamenii de stiinta au descoperit ca invatarea de deprinderi sociale imbunatateste performanta elevilor

.
. (Photos.com)

Conform unui nou studiu, publicat in revista "Child Development" programele, care ii invata pe elevi aptitudini sociale, sau invatarea sociala si emtionala (ISE), contribuie la cresterea performantei scolare.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago, in Illinois au analizat datele luate de la 213 programe scolare ISE, cu participarea a peste 270.000 de copii incepand cu cei de la gradinita pana la cei de liceu. Copiii care au participat la programele de ISE au aratat o imbunatatire semnificativa a abilitatilor sociale si emotionale si imbunatatirea performantelor cu 11 la suta.

Au fost identificate patru practici recomandate pentru dezvoltarea acestor aptitudini, la care se refera acronimul modelului SAFE. Ele reprezinta un set coerent de activitati, de invatare activa. In aceste programe, cel putin o componenta se concentreaza pe dezvoltarea de aptitudini sociale si a aptitudinilor concrete ale ISE.

De asemenea, studiul arata ca educatia interpersonala, de instruire si de mediu, imbunatateste performantele scolare, si ca includerea unor programe bine gandite si bine concepute a ISE in sistemul de invatamant general pot promova dezvoltarea sanatoasa a copiilor.

"In timpul experimentului, am constatat ca aceste programe sunt foarte convenabile pentru scoli, si le-am recomandat pentru includerea acestora in programa scolara - a declarat Iosiph Diurlak, un profesor de psihologie si conducatorul unui program de cercetare intr-un articol pentru Education Week. Acesta este un beneficiu academic pentru acesti copii, comparabil cu o multime de activitati, care este cu adevarat uimitor."

Corinne Grigorie, fondator al programului Socialsmarts ISE, a spus ca rezultatele care pot fi obtinute de elevi — reprezinta o colaborare mai linistita si stransa cu profesorii.

"Ne-am concentrat pe momente neplacute de mediul socio-emotional - agresiunea si umilirea, depunand eforturi pentru a preveni toate circumstantele care conduc la dispret sau minciuna - a declarat Gregory, in interviul sau Education Week".

Interesant, ca programele simple si intuitive au fost mult mai de succes decat activitatile scolare la nivel national, cum ar fi Socialsmarts.

"Mai multe programe complete si mai extinse tind sa aiba mai multe probleme de punere in aplicare - a continuat Dyurlak. Aplicarea lor in scoli, de regula, este mult mai complicate, necesita o coordonare mai minutioasa, implica mai multi oameni, iar acest lucru este mult mai greu de realizat."

Grigorie a afirmat ca, desi Socialsmarts are experienta de succes, programul a fost "o provocare".

ISE pentru copii prescolari

Un studiu similar care implica 67 de copii de la gradinita, ale carui rezultate au fost publicate in educatia prescolara in luna octombrie 2009, a aratat de asemenea ca ISE a fost utila. Pentru acesti copii s-a folosit un program numit "Strong Start".

Cercetatorii de la Brigham Young University au descoperit ca copii cu varste sub cinci ani au devenit mai receptivi, au mai multe oportunitati de a lucra indeaproape cu profesorii, au mai putine griji dupa orele de curs, conform acestui program, care a durat timp de 10 saptamani.

Potrivit rezultatelor studiului, comportamentul pro-social este esential in crearea si mentinerea unor relatii cu colegii si adultii si depinde de capacitatea copiilor de a recunoaste si de a-si gestiona emotiile, comparative cu ceea ce le predau in “Strong Start”.

Modelul National

Tribunalul Chicago, in luna octombrie a anului trecut a publicat un raport privind scoala locala "Cossitt” din La Grange, care preda abilitatile sociale si emotionale.

"Voi nu ar trebui sa presupuneti ca cei mici stiu cum sa se comporte sau cum sa rezolve conflictele, a declarat directorul scolii Mary Taveghia. Trebuie sa le dati instrumentele necesare pentru a face acest lucru de indata ce acestia intra pe usa.."

Taveghia a transformat stilul de predare la mijlocul anilor 1990, dupa ce un studiu in scoala a constatat ca copiii s-au simtit instrainati unul de altul si de profesori.

Roger Weisberg, profesor de psihologie la Universitatea din Illinois din Chicago, a fost unul dintre cercetatorii implicati in noul studiu, ISE.

Weisberg a declarat ca scoala "Cossitt" - este un "model national". El a studiat ISE de mai mult de 25 de ani si este presedinte al CASEL, o institutie comuna pentru lucrul academic, invatarea sociala si emotionala, care faciliteaza utilizarea de beneficii de la ISE copiilor prescolari si de liceu.

"Unii profesori vor fi mai intai sceptici cu privire la invatarea sociala si emotional (ISE), dar isi vor da seama ca au castigat, atunci cand elevii lor vor devin mai curiosi, harnici, si vor putea mai bine sa rezolve problemele", a afirmat Weisberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură