Oamenii de ştiinţă: Câteodată un pic de murdărie nu strică

(photos.com)
Kirill Belan
04.04.2012

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă a confirmat opiniile existente anterior, potrivit cărora contactul direct cu microorganismele este esenţial pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor. Interacţiunea organismului cu microbii din jur contribuie la formarea sistemului imunitar şi, astfel, poate preveni în viitor dezvoltarea alergiilor şi a altor boli ale sistemului imunitar, cum ar fi astmul bronşic sau colita.

O utilizare exagerată a produselor antiseptice, săpunurilor antibacteriene şi antibioticelor compromite formarea corectă a imunităţii. Răspândirea pe scară largă a acestor ”măsuri de protecţie” condiţionează în mare măsură creşterea numărului de boli alergice.

Mulţi oameni au conştientizat deja importanţa formării propriei imunităţi şi a rezistenţei la unii factori negativi ai mediului. Celor care au frică patologică de reprezentanţii micro-lumii şi fac abuz de antibiotice, antiseptice, vaccinuri şi alte mijloace, le prezentăm următoarele argumente ştiinţifice.

Potrivit Medical News Today, cercetătorii din cadrul spitalului de femei ”Brigham” (Boston, SUA), au crescut, în condiţii diferite, două grupuri de şoareci. Unii au fost ţinuţi în condiţii sterile, fără posibilitatea de a interacţiona cu microorganismele, alţii - în condiţii obişnuite de laborator. Ulterior, oamenii de ştiinţă au folosit două modele de boli, pentru a le provoca şoarecilor simptome de astm şi de colită.

Savanţii au comparat reacţia sistemului imunitar al rozătoarelor în ambele cazuri. S-a dovedit că şoarecii ”sterili” aveau un nivel ridicat de anumite T-limfocite specifice (celule ucigaşe naturale invariante), ce sporeau gradul de manifestare a inflamaţiei în ţesuturile plămânilor şi intestinelor. Aceste celule ajută la lupta împotriva infecţiilor, dar de asemenea, provoacă deteriorarea propriilor ţesuturi şi cresc susceptibilitatea la boli inflamatorii.

Şoarecii care s-au dezvoltat în condiţii normale au suportat mult mai uşor simptomele maladiei şi nu au dezvoltat forme grave de boală. Sistemul lor imunitar a funcţionat mult mai eficient.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele acestor studii constituie primul pas în înţelegerea fenomenului creşterii, la nivel mondial, a bolilor alergice şi autoimune în mediile urbane. În plus, savanţii nu recomandă menţinerea copiilor într-o ”bulă de protecţie”, îngrădindu-i complet de mediul extern, pentru că acest fapt interferează cu dezvoltarea lor sănătoasă.

Unii experţi şi-au exprimat anterior temerile, potrivit cărora o răspândire pe scară largă a metodelor moderne de tratament a redus incidenţa de infecţii dezvoltate de copii, dar, în acelaşi timp, a cauzat un val de boli alergice. Cu alte cuvinte, trebuie să facem o alegere: fie să permitem copilului să-şi formeze un sistem imunitar puternic, fie să ne facem griji cu privire la orice infecţie minoră, iar apoi a suportăm consecinţele acesteia sub formă de alergii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor