Oamenii de ştiinţă încearcă să rezolve misterul morţii albinelor

(Photos.com)

Când un roi de albine a aterizat pe un copac din curtea lor în urmă cu câţiva ani, angajata de la Fundaţia David Suzuki Foundation si soţul ei au devenit apicultori în mod accidental. Ei au sunat o rudă apicultoare care a venit şi i-a ajutat să captureze albinele şi să construiască stupi şi să achiziţioneze echipament adecvat. Acum, ei se bucură de miere proaspătă şi de ceară şi au dezvoltat o fascinaţie pentru uimitoarele insecte. Personalul fundaţiei a împărtăşit această minunăţie atunci când doamna a adus faguri la birou pentru o lecţie despre apicultură şi comportamentul albinelor.

Albinele sunt extrem de interesante, şi ne sunt incredibil de utile, nu doar pentru mierea şi ceara pe care ne-o oferă. Dacă albinele ar dispărea, ar fi dificil, dacă nu imposibil, să crească o mare parte din ceea ce mâncăm. Albinele polenizează culturile, de la mere la dovlecei. Afinele şi migdalele sunt aproape în întregime dependente de ele. Unii experţi spun că albinelor li se datorează una din fiecare trei înghiţituri de mâncare. Valoarea economică a polenizării realizate de albine este estimată la 14 miliarde de USD în SUA şi sute de milioane în Canada.

Spre deosebire de unele păsări şi alte insecte care caută doar nectar, albinele sunt polenizatori buni deoarece caută şi polen, pe care îl folosesc împreună cu nectarul pentru a hrăni stupul. În acest proces, ele transferă polenul de la partea masculină a unei flori, la partea feminină, fertilizand plantele astfel încât ele să poată produce fructe cu seminţe. Albinele sălbatice şi albinele domestice sunt ambele polenizatori importanţi.

De fapt, cercetarile arată că albinele sălbatice ar putea fi mai importante pentru polenizarea culturilor decât albinele domestice. Asta se datorează în parte faptului că o singură specie, cum sunt albinele domestice, este mai vulnerabilă la epidemii. Albinele sălbatice folosesc de asemenea, o gamă mai largă de tehnici de polenizare şi vizitează mai multe plante, şi astfel sunt crescute şansele polenizării încrucişate, in conformitate unui articol din The Guardian.

Din păcate, atât de albinele sălbatice, cât şi cele domestice sunt în pericol, şi asta înseamnă că şi noi am putea fi. Cauzele unor fenomene de genul colapsului albinelor şi alte scăderi ale populaţiilor de albine nu sunt înţelese în totalitate, dar oamenii de ştiinţă sunt pe cale să înţeleagă de ce mor albinele. În mod ironic, multe dintre aceste probleme se datorează practicilor agricole. Metodele moderne de producere a alimentelor ucid pe unul dintre cele mai mari ajutoare ale noastre în producţia de alimente.

Albinele sălbatice se confruntă de asemenea, cu ameninţări din cauza schimbărilor climatice şi a pierderii habitatului. Un studiu recent publicat in Science a arătat că jumătate din speciile de albine sălbatice din SUA au dispărut în secolul 20. Acest fapt a fost atribuit în parte "unei nepotriviri tot mai mari între momentul în care plantele înfloresc şi cel la care albinele sunt active, o constatare care se potriveşte cu schimbările climatice", potrivit The Guardian.

Cauzele deceselor albinelor sunt mult mai complicate. Colapsul albinelor a distrus milioane de stupi în ultimul deceniu, acesta datorându-se probabil utilizarii pesticidelor, paraziţilor şi de nutriţiei proaste. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maryland şi de la Departamentul pentru Agricultură al SUA au descoperit recent că polenul strâns de albine era contaminat cu un amestec toxic de pesticide şi fungicide. Se pare că toxinele le fac pe albine mai vulnerabile la un parazit numit Nosema ceranae, care se crede că provocă colapsul albinelor. Probele de polen conţineau o medie de nouă pesticide agricole şi fungicide diferite.

Uniunea Europeană a impus o interdicţie de doi ani asupra a trei neonicotinoide, o clasă de pesticide considerată a fi responsabilă de scăderea dramatică a populaţiilor de albine din Europa, însă interdicţia vizează numai "culturile atractive pentru albine". Cu toate acestea, potrivit coordonatorului studiului de la Maryland, Dennis vanEngelsdorp, citat de difuzorul de ştiri on-line Quartz: "Este mult mai complicat decât un singur produs, ceea ce înseamnă desigur, că soluţia nu constă în interzicerea doar a unei categorii de produse".

Trebuie să controlăm produsele chimice toxice pe care le folosim pentru producţia de alimente. Dacă practicile noastre ucid insectele şi păsările care fac posibilă creşterea culturilor ne punem pe noi înşine şi restul naturii, în pericol. Ca indivizi, putem ajuta albinele. Opriţi utilizarea pesticidelor şi alăturaţi-vă apelului de a le interzice pe cele mai grave. Plantele care le plac albinelor şi grădinile devin "case" pentru albinele sălbatice şi astfel putem învăţa mai multe despre prietenii noştri zumzăitori

Scris cu contribuţia lui Ian Hanington, manager al David Suzuki Foundation Communications.