Oamenii de ştiinţă obţin primul creier în laborator

(ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Getty Images)

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină în laborator, pentru prima dată, un creier în miniatură aproape complet.

Creierul aproape complet, aproximativ de mărimea unei gume de şters a unui creion, a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat Ohio. Creierul obţinut în laborator are maturitatea unui fetus de cinci săptămâni, fiind cel mai complet dezvoltat vreodată, a relatat The Independent.

Creierul-în-recipient a fost proiectat din celule pielii umane adulte şi conţine 99 % din genele prezente într-un creier fetal.

René Anand, profesor de chimie biologică şi farmacologie la Universitate şi co-autor al cercetării, şi-a exprimat speranţa că acesta ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă anumite afecţiuni precum Alzheimer, Parkinson şi autismul.

Anterior, oamenii de ştiinţă au utilizat creierul de şoarece pentru a explora dezvoltarea creierului uman. Deşi rozătoarele au multe caracteristici comune cu oamenii, diferenţele de bază au limitat cercetarea în domeniu.

"Ne-am străduit pentru o lungă perioadă de timp încercând să rezolvăm problemele complexe de boală a creierului care cauzează durere şi suferinţă imensă. Puterea acestui model cerebral este de bun augur pentru sănătatea umană, pentru că ne dă opţiuni mai bune şi mai relevante pentru a testa şi dezvolta terapii, altele decât cele rezultate în urma testării pe rozătoare", a declarat Anand.

Conversia celulelor pielii adulte în celule pluripotente - celule stem imature, care pot fi programate pentru a deveni orice ţesut din organism - este un domeniu în curs de dezvoltare al ştiinţei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.