Oamenii de ştiinţă: trei nopţi nedormite pot duce la diabet zaharat

(photos.com)

O echipă de oameni de ştiinţă americani au studiat efectele insuficienţei de somn asupra organismului uman. Experimentele au arătat că doar trei nopţi nedormite sunt suficiente pentru a provoca diabetul zaharat, relatează Daily Mail, cu referinţă la rezultatele studiului.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că diabetul zaharat de tip II şi obezitatea sunt foarte răspândite în ultima perioadă din cauza problemelor legate de somn. Specialiştii au efectuat un experiment în care au analizat somnul a 474 de participanţi. Studiul a arătat că persoanele care nu dorm suficient devenit neatente şi îşi pierd concentrarea, ceea ce duce la scăderea capacităţii de lucru. În plus, deja după prima noapte nedormită nivelul acizilor graşi în corpul uman creşte cu aproape o treime.

De obicei, în timpul zilei nivelul acizilor graşi în sânge atinge cota maximală şi scade în timpul nopţii. Pentru cei care nu dorm suficient, acest indicator continuă să rămână la un nivel ridicat. Deoarece indicatorul nu se modifică, capacitatea insulinei de a regla nivelul zahărului din sânge scade, ceea ce a duce la dezvoltarea diabetului zaharat.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că dacă oamenii ar dormi suficient, numărul celor care suferă de diabet s-ar reduce în mod semnificativ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.