Obama este "din Kenya", precizează "accidental" un reporter MSNBC live

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Reporterul postului de televiziune MSNBC Chris Jansing a susţinut că interesul accentuat al preşedintelui american, Barack Obama, faţă de summitul liderilor africani provine din faptul că ”el este din Kenya” – o afirmaţie pe care reporterul a încercat să o rectifice după zece minute.

Jansing a discutat cu Joy Reid, de la MSNBC, despre întâlnirea desfăşurată între liderii africani şi americani în Washington D.C.

”Aş presupune că, dacă ţinem cont de trecutul preşedintelui, Casa Albă speră ca asta să facă parte din moştenirea lui”, a declarat Reid.

”Da, faptul că el este din Kenya”, a replicat Jansing scurt. ”Şi faptul că atunci când a fost ales au existat mari aşteptări pe continentul african că el va face multe lucruri mari pentru ei”.

Obama - oficial nu se ştie unde este născut

Incidentul a ridicat încă o dată problema cetificatului de naştere al preşedintelui Barack Obama. După un scandal început în 2008, Obama nu a putut produce până în acest moment un certificat real care să ateste că este născut pe teritoriu american, o cerinţă legală pentru a ocupa postul de preşedinte al SUA.

Actualul certificat publicat pe situl Casei Albe este un fals dovedit de mai multe anchete independente.

Fostul agent MI6 Michael Schrimpton susţine că Barack Obama este născut în Mombassa, Kenya, care la vremea respectivă era protectorat britanic.

În jurul scandalului certificatului fals de naştere al lui Barack Obama s-au strâns numeroase controverse, şi chiar un cadavru - al Lorettei Fuddy, pe vremea respectivă director al Departamentului Sănătăţii din Hawaii, care a emis documentul, şi care a murit mai târziu într-un accident de avion extrem de suspect. Anchetele ulterioare au arătat că Loretta Fuddy era apropiată de Barack Obama şi de o sectă indoneziană numită Subud, având strânse legături cu CIA şi KGB.

Gafa jurnalistică dreasă în grabă

Reporterul şi-a dat seama de afirmaţia explozivă pe care a făcut-o abia zece minute mai târziu. ”Da, şi – şi bineînţeles ca să clarific, am greşit la început – înainte”, a spus ea. ”Este evident că tatăl preşedintelui este cel care provine din Kenya. Şi tu ai clarificat asta”.

”Dar are o legătură reală”, a continua Jansing. ”Şi au existat mari aşteptări că ar putea avea loc lucruri grozave cu acest preşedinte şi continentul african”.