Obama reduce "cheltuielile pentru democraţie" în Orientul Mijlociu. Ordine din Haos?

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Vremurile de criză îl obligă pe Barack Obama la reduceri care ar putea avea un impact asupra echilibrului geopolitic. Preşedintele SUA a stabilit o reducere a bugetului care urmează să fie alocat pentru programul de dezvoltare a democraţiei în Orientul Mijlociu.

Este vorba despre un pas foarte delicat în relaţiile dintre Washington şi lumea arabă. Motivaţia reducerii este aceea de revizuire a bugetului de stat.

"Ne aşteptăm la reduceri mari de buget pentru regiune. Există deja o percepţie că această administraţie doreşte să pună în aplicare o abordare diferită pentru politica din Orientul Mijlociu", a declarat Cole Bockenfeld, care se ocupă de proiectul numit "Democraţie în Orientul Mijlociu".

Poziţia adoptată de Casa Albă a fost destul de evidentă atunci când preşedintele nu a menţionat problema drepturilor omului în Egipt , deşi era în curs o represiune violentă. Priorităţile SUA sunt altele: pornesc de la menţinerea livrărilor de petrol din ţările producătoare, dar stimulează revolte împotriva regimurilor, chiar atunci când liderii acestora sunt aliaţi ai SUA în Orientul Mijlociu (cum a fost cazul lui Hosni Mubarak), sau când au poziţii neutre faţă de Israel (cazul preşedintelui sirian şi al dictatorului Gaddafi).

Dezvoltarea democraţiei în ţările care ies de sub lungi dictaturi, care era până acum cel puţin motivul oficial al sprijinului acordat de SUA rebelilor arabi, este văzută acum doar ca un "cost".

Repercusiunile pot fi destul de grele, deşi diferite, în ţările interesate. Un prim exemplu este Libia. Perioada post - Gaddafi se dovedeşte a fi foarte haotică, cu riscul real ca statul să se dezmembreze. De fapt, există deja regiuni care nu recunosc autoritatea de la Tripoli. "Lipsa de interes" american poate încuraja mişcările separatiste şi apariţia de lideri autoritari. Un alt scenariu este cel din Egipt unde generalul Sisi pare destinat să devină preşedinte.

Cele mai multe critici susţin că Obama a tăiat finanţarea pentru dezvoltarea democraţiei în Orientul Mijlociu în scopul de a nu irita guvernele de la putere şi pentru a păstra relaţii bune cu ele.

O altă teorie despre intenţiile SUA în Orientul Mijociu este rezumată de dictonul "Ordo ab Chao", "Ordine din Haos", celebrul principiu masonic care încearcă să sugereze crearea unei noi ordini mondiale, născute din alunecarea în haos a lumii moderne. Teoria ar fi sprijinită şi de poziţia lui Zbigniew Brzezinski, fondator al Comisiei Trilaterale, care pare unul dintre mentorii din umbră ai politicii externe a administraţiei Obama.

Brzezinski este cel care în anii '80 a înarmat mujahedinii talibani în Afganistan pentru a cauza căderea URSS. Mai mulţi analişti îl suspectează că ar încerca ruperea blocului Rusia-China-Orientul Mijlociu prin crearea de haos în lumea arabă, inclusiv cu preţul sprijinirii luptătorilor islamici radicali, ca în Egipt şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii