Obiceiurile pentru celebrarea Anului Nou Chinezesc: alungarea spiritelor rele

Membrii comunităţii chineze în India se aduna la "portile orasului", unde se executa dansul dragon în timpul celebrării Anului Nou Lunar, în China Town, Kolkata, pe 2 februarie
Membrii comunităţii chineze în India se aduna la "portile orasului", unde se executa dansul dragon în timpul celebrării Anului Nou Lunar, în China Town, Kolkata, pe 2 februarie (DESHAKALYAN Chowdhury / AFP / Getty Images)

Chinezii consideră Anul Nou Lunar drept una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale. Acesta este sezonul când familiile se reunesc şi prietenii se întâlnesc pentru a sărbători.

În ceea ce priveşte originea Anului Nou Chinezesc, o legendă spune că festivităţile sale sunt legate de o bestie pe nume Nian, renumită pentru cruzimea sa. În antichitate, oamenii credeau că fiara Nian ieşea în ajunul Anului Nou şi mânca oameni. Se spunea că aceasta se temea de culoarea roşie, flăcări şi zgomot.

De-a lungul timpului, oamenii îşi decorau uşile cu diferite versuri optimiste scrise cu cerneală neagră pe foi roşii. Ei aprindeau torţe şi aruncau cu petarde toată noaptea de Revelion. În dimineaţa zilei de Anul Nou, se felicitau reciproc cu bucurie şi entuziasm pentru că au speriat balaurul Nian.

Unii oameni tind să creadă că festivităţile chineze de Anul Nou încep în ajunul Anului Nou. Cu toate acestea, ele încep în a 24-a zi a ultimei luni din calendarul lunar chinezesc. Potrivit unei legende, în această zi, zeităţile merg la palatul celest pentru a raporta Împăratului de Jad progresele înregistrate în anul ce a trecut.

Familiile îşi petrec ziua pregătind ofrande pe altarul închinat anumitor divinităţi şi ard „bani pentru spirite", nişte amulete din hârtie menite să acopere cheltuielile de deplasare ale acelor zeităţi până la palatul celest. În plus, oamenii stropesc cu sirop portretul divinităţii responsabile cu bucătăria, astfel încât să vorbească de bine când raportează Împăratului de Jad.

Cine locuieşte sau munceşte în afara oraşului încearcă din răsputeri să se întoarcă acasă în ziua sau înainte de Anul Nou, pentru a se alătura familiei şi a servi o cină festivă în ultima zi a anului. Acesta este momentul când adulţii dau pacheţele roşii pline cu bani copiilor. Întreaga familie stă până după miezul nopţii pentru a saluta sosirea Anului Nou.

O legendă spune că a sta treaz până după miezul nopţii în ajunul Anului Nou poate creşte longevitatea părinţilor săi. Nu este neobişnuit ca oamenii să rămână treji toată noaptea, aprinzând felinare şi aruncând petarde pentru a alunga fiara Nian şi alte spirite rele.

Unele familii ţin o ceremonie religioasă după miezul nopţii. Ceremoniile se încheie adesea prin aprinderea unui lung şir de artificii pentru a saluta Anul Nou.

În prima zi a Anului Nou oamenii îşi onorează în primul rând strămoşii şi aduc omagii mai multor zeităţi. Membrii mai tineri ai familiei trebuie să sune de Anul Nou pe membrii generaţiilor mai în vârstă. Apoi, oamenii îşi vizitează prietenii şi se salută reciproc, pentru a avea prosperitate în Anul Nou. Acesta este momentul oportun pentru împăcare, astfel încât certurile mai vechi să se soluţioneze odată cu trecerea anului.

În mod tradiţional, în timpul Anului Nou chinezesc sunt efectuate dansuri cu dragoni şi lei. Se crede că dragonii, un simbol de bun augur din istoria Chinei, aduc ploaia. Dansul dragonului reprezintă de fapt o rugăciune pentru un an cu vânturi uşoare şi precipitaţii moderate, care sunt necesare pentru o recoltă bună. Se crede că atât dragonii cât şi leii pot alunga cu uşurinţă demonii şi spiritele rele.

Ca şi în cazul altor festivaluri, produsele alimentare joacă un rol major în timpul Anului Nou Chinezesc. Oamenii vor pregăti feluri de mâncare ce depăşesc hrana obişnuită ca şi culoare, parfum şi aromă. Pe lângă recompensarea tuturor pentru munca grea din ultimul an, oamenii consideră că anumite preparate sunt de bun augur pentru începutul Anului Nou.

De exemplu, peştele este indispensabil în timpul cinei festive din ajunul Anului Nou. Caracterul chinezesc pentru "peşte" sună la fel ca "extra" sau "resturi" şi simbolizează "economii suplimentare" sau "abundenţă în fiecare an". "Arpagicul" sună în limba chineză la fel ca termenul "întotdeauna" şi simbolizează „eternitatea”. Chiftelele din peşte sau carne - din cauza formei lor rotunde - înseamnă reîntregirea familiei, din moment ce "rotund" şi "reuniune" au aceeaşi pronunţie.

Alte feluri de mâncare preferate de Anul Nou includ prăjituri de orez, care sună la fel cu "a promova" sau "a avansa", în timp ce găluştele seamănă cu lingouri de aur în formă de pantof, un simbol de bun augur pentru acumularea de avere în Anul Nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură