Observatorul solar înregistrează o erupţie majoră a Soarelui

(Solar Dynamics Observatory/ESA/NASA)
A.P.
01.12.2020

Duminică, SpaceWeather a declarat că recenta erupţie solară a fost măsurată ca fiind de categoria M4.4 şi a produs o întrerupere a undelor EM în gama de unde scurte în unele zone ale Pământului, precum şi o erupţie strălucitoare de masă coronală (CME).

„Razele X şi radiaţiile UV provenite de la explozie au ionizat partea superioară a atmosferei Pământului, producând o întrerupere radio în spectrul undelor scurte peste Atlanticul de Sud ... Operatorii de radio şi marinarii ar fi putut observa efecte de propagare ciudate la frecvenţe sub 20 MHz, cu transmisia undelor sub 10 MHz complet blocată", a declarat SpaceWeather pe site-ul său.

Un videoclip de la Observatorul Solar şi Heliosferic (SOHO) arată explozia masivă a radiaţiei electromagnetice expulzate de la Soare.

SpaceWeather a menţionat că erupţia şi CME asociată nu erau orientate spre Pământ, ci au erupt în spatele Soarelui. Aceasta este o veste bună, deoarece explozia a fost parţial eclipsată de corpul Soarelui. Dacă ar fi fost orientată spre Pământ, ar fi fost probabil un eveniment de clasa X, ceea ce înseamnă că ar fi putut duce la întreruperi radio pe scară largă, la căderi ale reţelelor de curent şi la întreruperea reţelelor de comunicaţii.

În ultimul deceniu activitatea solară a scăzut, deşi cea mai recentă explozie ar putea sugera că un nou ciclu este pe cale să înceapă.

În 2017, am remarcat faptul că Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (Federal Emergency Management Administration / FEMA) a planificat un eveniment solar masiv care ar fi suficient de puternic pentru a distruge reţelele electrice.

Odată cu intrarea Pământului în ceea ce pare a fi o perioadă solară activă care ar putea dura până în 2025 - evoluţia ar putea prezenta multe provocări pentru noua economie digitală, deoarece lucrul la distanţă a devenit modul de operare pentru multe persoane, în economiile lumii lovite de pandemia de virus Wuhan.

SpaceWeather avertizează că, începând cu 1-2 decembrie, erupţia solară din clasa M4.4 de duminică ar putea şterge lateral câmpul magnetic al Pământului.

„Pata solară ascunsă care a produs acest eveniment major se va roti către Pământ în următoarea zi sau două”, potrivit SpaceWeather. „Astfel, capacitatea sa de a declanşa furtuni geomagnetice va fi mult crescută”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor