Occidentul vrea să sancţioneze Rusia, Germania parcă s-ar abţine

Merkel şi Putin la Berlin.
Merkel şi Putin la Berlin. (captură youtube.com)

Germania îşi doreşte ca Occidentul să pună mai mult accent pe evitarea unei intensificări a tensiunilor din Ucraina, cel puţin în aceeaşi măsură în care s-a urmărit implementarea unor noi sancţiuni, a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, în timpul unui interviu publicat duminică de Bild.

Răspunsul lui Steinmeier este o replică atât la atitudinea Statelor Unite şi a Uniunii Europene, care au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, cât şi la cererile ministrului german al Apărării. Atitudinea afişată de ministrul de Externe de la Berlin este asemănătoare cu atitudinea afişată de cancelarul german Angela Merkel.

„Uneori îmi doresc să existe aceeaşi implicare în dezbaterile pe tema sancţiunilor cât există atunci când se discută evitarea unei intensificări a situaţiei”, a declarat Steinmeier.

”Noi europenii am precizat foarte clar că dacă Moscova va continua să destabilizeze Ucraina, al treilea nivel de sancţiuni va fi implementat”, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula Von der Leyen.

”Am consumat deja discuţiile pe tema sancţiunilor”, a fost răspunsul lui Steinmeier cu privire la cererile ministrului Apărării.

Statele Unite au cerut Uniunii Europene să pregătească un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vor fi implementate în cazul în care Rusia nu va respecta pactul încheiat joi la Geneva.

Rusia, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană au căzut de acord ca Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să supervizeze dezarmarea forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei. Observatorul OSCE va începe duminică negocierile cu forţele separatiste din Ucraina aflate sub coordonarea Rusiei.

”Sunt de părere că Rusia are o influenţă considerabilă asupra acţiunilor celor care s-au implicat în activităţile de destabilizare din estul Ucrainei”, a declarat consilierul de securitate al SUA, Susan Rice.

De la încheierea pactului de la Geneva, forţele separatiste din estul Ucraina au refuzat să-şi depună armele şi să elibereze clădirile cerând în schimb demisia guvernului de la Kiev.

Vineri, lideri forţelor separatiste au susţinut că semnătura Rusiei de la Geneva nu-i leagă cu nimic. Moscova neagă că se află în spatele conflictelor din estul Ucrainei.

Unele state ale Uniunii Europene, printre care şi Germania, se tem să adopte noul pachet de sancţiuni deoarece sunt de părere că ar putea provoca Rusia chiar mai mult sau ar putea să-şi lovească propriile interese economice.