Occupy Guguţă: 2018 - un an trist pentru democraţia R. Moldova

„Suntem siguri că în situaţia actuală a RM democraţia poate fi reîntoarsă de acei cetăţeni cu valori, conştiinţă civică şi care sunt gata să cheltuie timp, efort şi experienţă pentru asta”, afirmă membrii Occupy Guguţă.
Activiştii Mişcării Occupy Guguţă din R. Moldova
Activiştii Mişcării Occupy Guguţă din R. Moldova (facebook.com/occupyguguţă)

Membrii Occupy Guguţă care susţin o acţiune de protest permanentă pentru apărarea democraţiei în Republica Moldova constată că 2018 a fost un an trist pentru democraţia moldovenească acest fapt datorându-se Partidului Democrat şi partenerilor acestora: Partidul Socialiştilor, PPEM şi Partidul Liberal. Şi instituţiilor de stat subordonate, fără jenă, lor.

Activiştii civici notează că în 2018, au fost anulate alegerile din Chişinău pur şi simplu, pentru că un candidat al opoziţiei a câştigat, deşi toate resursele Partidului Democrat au fost aruncate într-un candidat al opoziţiei false şi o falsă independentă.

Mass-media a fost tot mai oprimată, i s-a refuzat aproape în totalitate accesul la informaţie de interes public, a fost sufocată de o piaţă de publicitate monopolizată, fiind criticată de politicieni şi ameninţată în cel mai grosolan mod de hoţi ordinari, dar cu mari ambiţii politice.

Totodată, cetăţenii au continuat să sărăcească prin a plăti miliardul furat şi dobânda pentru acesta, în timp ce beneficiarii principali ai furtului „aruncau cu hrişcă şi tuşonkă” de cea mai proastă calitate în oameni sărmani şi disperaţi. Tot în acest an, Moldova s-a distanţat tot mai mult de Uniunea Europeană.

„Am văzut cum oamenii sunt obligaţi să meargă la miting-uri costisitoare, să mimeze susţinerea şi să ascundă sila faţă de partidul de guvernare. În 2018, am urmărit cum şapte profesori turci, locuitori respectaţi ai acestui stat, pot fi răpiţi şi cedaţi unui regim dictatorial, iar, azi sunt în închisoare şi, cel mai probabil, riscă să fie supuşi torturii şi tratamentelor inumane şi degradante, totul pentru a avea un havuz în culorile curcubeului în faţa clădirii reparate a Preşedinţiei.

În 2018, ne-au sfidat în toate modurile posibile, inclusiv, prin oferirea aşa-zisei integrităţi lui Ilan Şor – unul din responsabilii de furtul miliardului, un hoţ şi un nesimţit incult, sau, mai grav prin numirea ultimilor judecători la Curtea Constituţională, din rândul membrilor de partid sau a acoliţilor de altădată”, se arată într-o declaraţie a celor de la Occupy Guguţă.

Făcând o trecere în revistă a activităţilor din cadrul protestului lor permanent timp de jumătate de an, activiştii Occupy Guguţă au ţinut să concluzioneze că într-un an în care democraţia s-a degradat uluitor de rapid şi în care au fost sfidaţi cu tupeu, şi-au dat seama că este nevoie de protest permanent. „Vom lucra să răspândim mesajul şi să surprindem guvernanţii. Vom acţiona când vom vedea ilegalităţi. Suntem siguri că în situaţia actuală democraţia poate fi reîntoarsă de acei cetăţeni cu valori, conştiinţă civică şi care sunt gata să cheltuie timp, efort şi experienţă pentru asta.”