Odessa: O bombă vizează un centru de donaţii pentru armata ucraineană


Screenshot dintr-o înregistrare video postată pe YouTube şi care prezintă o cladire afectată de o explozia unei bombe în Odessa, 10 decembrie 2014.
Screenshot dintr-o înregistrare video postată pe YouTube şi care prezintă o cladire afectată de o explozia unei bombe în Odessa, 10 decembrie 2014. (Screenshot YouTube)

O explozie care a avut loc în miezul nopţii în portul ucrainean Odessa din Marea Neagră a distrus parţial o clădire care găzduia o organizaţie voluntară pentru donarea de fonduri cu scopul de a ajuta forţele armate ucrainene care luptă cu separatiştii proruşi în estul ţării.

Nu s-au semnalat răniţi în explozia care a avut loc miercuri la ora 1:30 a.m., ora locală, dar materialele video postate pe Internet au arătat o secţiune dărâmată a clădirii, bucăţi de sticlă spartă şi fragmente dintr-un perete împrăştiate pe pavaj, la intersecţia străzilor Admiralsky Prospekt şi Uliţa Krasnova.

Explozia a putut fi auzită pe o rază de 10 km, a raportat portalul de ştiri Odessa Daily.

Acum o săptămână, o altă explozie din Odessa a vizat un magazin numit “Patriot” care vindea obiecte ce descriau simboluri naţionale ucrainene, conform mass mediei. Nimeni nu a fost rănit dar explozia a distrus un zid şi a spart geamurile magazinului, a raportat Interfax.

Conflictul din estul Ucrainei s-a intensificat după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în luna martie, în urma revoltelor stradale care au dus la alungarea în luna februarie a fostului lider ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Pe toată durata conflictului din estul Ucrainei, atât Kievul cât şi aliaţii săi vestici au acuzat Kremlinul că ajută financiar şi militar rebelii separatişti proruşi care luptă pentru separarea regiunilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk de Ucraina şi alipirea lor la Federaţia Rusă. Moscova a negat orice implicare în conflict dar a dat de înţeles că va ajuta separatiştii dacă aceştia luptă pentru o cauză “dreaptă”, făcând o aluzie la alipirea celor două republici la Rusia.

De asemenea, pentru rolul jucat în acest conflict SUA şi UE au impus un set de sancţiuni împotriva Rusiei care au dus treptat la dezechilibrarea economiei ruse, de altfel puternic afectată şi de scăderea preţurilor globale la petrol.

Conform datelor publicate de ONU, aproximativ 4.300 de oameni au fost ucişi şi aproape 10.000 răniţi de la începerea conflictului armat din Ucraina.