Criza ucraineană: Acordul de încetare a focului rămâne în picioare


Un soldat ucrainean încarcă un tun în apropiere de aeroportul oraşului estic Doneţk, 2 decembrie 2014.
Un soldat ucrainean încarcă un tun în apropiere de aeroportul oraşului estic Doneţk, 2 decembrie 2014. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat marţi că regimul de încetare a focului instituit începând din dimineaţa zilei de 9 decembrie în estul Ucrainei este respectat.

Armata ucraineană a declarat marţi că acordul de încetare a focului este pus în aplicare în toate poziţiile forţelor pentru operaţiuni antitero.

De asemenea, separatiştii proruşi şi-au depus armele la ora 09:00 (07:00 GMT) în estul Ucrainei, a raportat agenţia de ştiri Ria Novosti.

Poroşenko a declarat săptămâna trecută că trupele sale vor monitoriza marţi o Zi a Tăcerii pentru a încerca să întărească acordul de pace din Minsk.

În plus, noile discuţii dintre rebeli şi guvern ar putea avea loc în Belarus în zilele următoare.

De la începerea conflictului din estul Ucrainei în luna aprilie, peste 4.300 de oameni au murit şi aproape un milion s-au refugiat din calea luptelor, declară ONU.

Ucraina şi aliaţii săi vestici acuză Rusia că furnizează arme grele şi soldaţi rebelilor separatişti, însă Moscova a respins aceste acuzaţii în repetate rânduri, cu toate că aceştia au declarat ca au dovezi în acest sens.

Cele două tabere au încheiat un armistiţiu în Minsk pe 5 septembrie, dar de atunci peste 1.000 de oameni au fost ucişi în evidentele încălcări ale acordului de către ambele părţi, a declarat ONU.