Ofensiva antiromaneasca in Basarabia

Circa 300 de elevi ai claselor liceale de la “Gheorghe Asachi” din Chisinau au protestat, in dimineata zilei de joi, 4 mai, impotriva modificarii titulaturii liceului, din “roman-francez” in “moldo-francez”, operata miercuri de conducerea institutiei.

Actiunea liceenilor a inceput prin spargerea tablitei din sticla cu inscriptia “moldo” de pe frontispiciul institutiei si plasarea in loc a unei hartii cu inscriptia de mana “roman”. Elevii au scandat “Suntem romani si suntem acasa”, “Asachi!” etc.

Presedinta Comitetului de greva creat ad-hoc, Nadejda Trofim, eleva in clasa 12-a, a declarat ca elevii de la “Gh. Asachi” sunt profund revoltati de decizia conducerii institutiei de invatamant de a schimba titulatura liceului, inscriptia si de a atenta, in acest mod, la identitatea nationala a liceenilor.

Potrivit aceleiasi surse, actiunea de protest a pornit spontan, iar elevii au ales sa abandoneze orele de clasa pentru a se pronunta impotriva deciziei unilaterale a conducerii liceului. Potrivit Nadejdei Trofim, liceenii sunt dispusi sa mearga pana la sfarsit pentru a reabilita denumirea istorica a liceului.

Directorul Liceului “Gh. Asachi”, Boris Volosatai, a cerut elevilor sa dea dovada de comportament civilizat si acceptat in cazurile de litigii - discutia cu un grup de initiativa. El a explicat modificarea operata prin faptul ca denumirea oficiala a acestei institutii, stipulata printr-o Hotarare de Guvern din 1990, este Liceul teoretic moldo-francez “Gheorghe Asachi”.

Totodata, el a cerut elevilor sa nu raspunda provocarilor si sa aleaga o cale civilizata - sa inainteze un demers catre conducerea tarii cu rugamintea de a modifica Hotararea de Guvern din 1990, “hotarare luata de catre fosta R.S.S.Moldova, cand Republica Moldova inca nu exista, actualul liceu activand cu statut juridic de “liceu roman-francez”) si a denumi liceul “roman-francez”.

Liceul “Gh. Asachi” a fost absolvit de mai bine de 6 mii de absolventi, dintre care circa 200 au devenit doctori habilitati, 400 - doctori in stiinte, oameni de vaza in domeniul culturii si politicii, cum ar fi intemeietorii scolii de matematica din R. Moldova , fratii Sibirski, celebrul actor Valeriu Cupcea, regretata cantareata Doina Aldea-Teodorovici s. a.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe