Oficial CIA: Teroriştii de la Al-Qaeda au început să se strângă în Afganistan

Talibani la paradă după plecarea forţelor SUA
Talibani la paradă după plecarea forţelor SUA (JAVED TANVEER / AFP / Getty Images)
JACK PHILLIPS
15.09.2021

Un înalt oficial al CIA a recunoscut, marţi, că reţeaua teroristă Al-Qaeda începe să se regrupeze în Afganistan, la doar câteva săptămâni după ce s-a retras armata SUA.

„Începem deja să vedem câteva dintre indicaţiile unei potenţiale intrări a Al-Qaeda în Afganistan”, a declarat David Cohen, director adjunct al CIA, în timpul Summit-ului de informaţii şi securitate naţională. „Dar este încă devreme şi, evident, vom urmări foarte atent acest lucru.”

Un alt oficial de rang înalt din SUA a sugerat că gruparea teroristă, care a fost acuzată de atentatele teroriste din 11 septembrie de acum 20 de ani, ar putea să se reformeze în Afganistan într-un an sau doi. Al-Qaeda a funcţionat în ţară şi a primit în esenţă sprijin din partea grupului terorist taliban în prima sa guvernare între 1996 şi 2001.

"Evaluarea actuală este probabil conservatoare, că într-un an sau doi Al-Qaeda să-şi dezvolte o anumită capacitate de a ameninţa cel puţin ţara", a declarat, de asemenea, la conferinţă lt. Generalul Scott D. Berrier, directorul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA).

Nici Cohen şi nici Berrier nu au făcut referire la membri specifici ai reţelei Al-Qaeda care au călătorit în Afganistan de când guvernul şi armata susţinută de SUA s-au prăbuşit în faţa progreselor talibanilor.

Luna trecută, fostul adjunct al lui Osama bin Laden, Amin al Haq, ar fi fost văzut într-un videoclip că se întorcea în provincia Nangarhar din Afganistan.

„Ne gândim la modalităţi de a avea acces din nou în Afganistan cu tot felul de mijloace”, a remarcat Berrier, potrivit New York Times. Dar el a adăugat: „Trebuie să fim atenţi la echilibrarea acestor resurse foarte rare cu acest pivot către China şi Rusia”, referindu-se la monitorizarea sporită a agenţiilor de informaţii a celor două naţiuni.

Retragerea forţelor militare americane din Afganistan luna trecută şi preluarea de către talibani au declanşat critici semnificative împotriva administraţiei Biden şi a modului în care a gestionat retragerea. Secretarul de stat Antony Blinken a apărat în repetate rânduri politicile Casei Albe în cursul unei şedinţe în Congres, marţi, în timp ce se confrunta cu critici dure atât din partea senatorilor democraţi, cât şi a celor republicani.

Membrii Comitetului pentru relaţii externe al Senatului au menţionat că, deşi era potrivit ca Statele Unite să se retragă din naţiunea sud-asiatică după 20 de ani de conflict, retragerea haotică şi grăbită a fost slab executată.

„A face ceea ce trebuie într-un mod greşit poate ajunge să fie un lucru greşit”, a declarat marţi preşedintele comisiei, senatorul Bob Menendez (D-N.J.). El a menţionat că diferite agenţii şi oficiali din cadrul guvernului federal au furnizat informaţii inexacte sau conflictuale despre evacuare şi preluarea controlului de către talibani luna trecută.

„Administraţia, care se felicita singură pentru această evacuare, este asemenea unui piroman care se mândreşte că a scos oamenii din clădirea pe care a incendiat-o”, a adăugat senatorul republican Jim Risch (R-Idaho), membru al Comitetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor