Oficial european blocat pe Aeroportul Chişinău. Poliţiştii de frontieră trebuiau să sune pe „cineva”

Poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Chişinău au reţinut pentru jumătate de oră un parlamentar estonian, deşi ştiau cine este, fără nicio explicaţie.
Maria Maevschi
03.03.2016

alte articole

Eerik-Niiles Kross, parlamentar estonian (rus.delfi.ee)
Maria Maevschi
03.03.2016

UPDATE: Poliţia de Frontieră de la Aeroportul Chişinău a adresat scuze parlamentarului estonian, fără nicio menţiune totuşi cu privire la acel „cineva” care urma să fie sunat.

„Poliţia de Frontieră adresează scuzele de rigoare domnului Eerik-Niiles Kross, deputat din Parlamentul Estoniei, pentru situaţia incomodă creată în timpul trecerii frontierei de stat prin Aeroportul Internaţional Chişinău. Din motive tehnice, în timpul procesării datelor la controlul de frontieră a apărut consemn aproximativ (coincidenţa parţială a datelor cu caracter personal) fapt ce a condiţionat extinderea verificărilor până la 12 minute. Ulterior, persoanei în cauză i-a fost permisă trecerea frontierei de stat”, se arată într-o declaraţie postată pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

***

Deputatul în Parlamentul estonian, Eerik-Niiles Kross a fost blocat miercuri seara pe Aeroportul Internaţional Chişinău timp de jumătate de oră, deşi deţinea paşaport diplomatic. Acestuia i s-a comunicat că asupra lui ar exista o notă şi că „trebuie sunat cineva”.

Cel care a făcut public incidentul a fost deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc aflându-se la Aeroport pentru a întâmpina oficialul din Estonia. Potrivit acestuia, Kross a venit la Chişinău pentru a se documenta cu privire la situaţia fostului premier Vlad Filat, motiv prezentat şi în scrisoarea sa adresată, prin intermediul Ambasadei Estoniei, Preşedintelui Parlamentului, Ministerului Justiţiei, notează Jurnal.md. Oficialul european nu a fost totuşi lăsat să treacă.

În opinia lui Pistrinciuc, acest incident este unul foarte grav, ofensator, nediplomatic şi deloc european şi cu siguranţă va fi urmat de consecinţe. „Dacă s-a ajuns ca oficiali din UE să fie supuşi „procedurilor speciale”, pe care noi le cunoaştem bine, înseamnă că alunecăm în beznă, iar serviciile noastre speciale văd pericole în oficiali europeni”, a punctat deputatul PLDM.

„Evident că d-lui va face toate demersurile diplomatice de rigoare şi noi am înţeles aluziile... Important e altceva, oare de ce se teme guvernarea de un oficial european? Oare cât de europene sunt aceste aluzii şi tratamente şi cum se vor simţi ei, trataţi în vizitele (care încă urmează) în state europene?”, adăugat Vadim Pistrinciuc.

Parlamentarul estonian a declarat, într-un interviu pentru Jurnal TV, că a înţeles aluzia şi că nu o v-a uita, fiind surprins totuşi că poliţiştii de frontieră ştiau despre faptul că el este membru al Parlamentului, deşi el nu le-a zis nimic despre acest lucru.

„Am venit cu o cursă obişnuită, iar la controlul paşapoartelor mi s-a cerut să aştept. Aşa că am aşteptat. A durat în jur de 20 de minute. Nu mi s-a spus de ce am fost oprit, doar că au o „notă” că trebuie să sune pe „cineva” când aterizez. Au încercat să sune pe „cineva”, dar „cineva” nu a răspuns la telefon. Aşa că am aşteptat. Nu a existat nicio explicaţie. Am tot aşteptat, i-am întrebat care e problema, ei mi-au spus că nu există nicio problemă, dar oricum trebuie să aştept. Au menţionat că sunt parlamentar estonian, deci ei ştiau clar că sunt membru al Parlamentului, deşi eu nu le-am spus acest lucru. Deci altcineva le-a spus acest lucru. Aş zice că obiceiurile vechi mor greu. Ruşii ar numi-o „malenkii namiok” (aluzie subtilă - n.r.). A fost înţeles şi nu va fi uitat”, a mărturisit Eerik-Niiles Kross.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor