Preţul la gazul rusesc pentru Moldova a crescut de cinci ori în ultimii zece ani

Preţul gazelor naturale achitat de Moldovagaz gigantului rusesc Gazprom a crescut în ultimii zece ani de la 80 la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.
Dispecerat Gazprom
Dispecerat Gazprom (rise.md)

O delegaţie Gazprom, condusă de vicepreşedintele gigantului rus şi preşedinte al Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz, Valeri Golubev, şi-a încheiat joi, 3 martie, vizita de două zile în Republica Moldova. Scopul vizitei a fost verificarea situaţiei de la Moldovagaz, a menţionat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

O investigaţie RISE Moldova scoate la iveală detalii de la negocierea contractelor de cumpărare a gazului rusesc semnate de conducerea Gazprom şi Moldovagaz şi prezintă reţeaua de firme prin intermediul cărora gigantul rus controlează transportul, distribuţia şi furnizarea metanului.

Ultima vizită a unei delegaţii ruse de la Gazprom în R. Moldova a avut loc acum zece ani, în perioada „războiul gazelor”, după embargoul la vinurile moldoveneşti impus de Rusia în martie 2006 şi revoluţia portocalie din Ucraina, care au dus la majorarea tarifului.

De menţionat că preţul la gaze naturale a fost negociat de prim-vicepremierul Republicii Moldova de atunci, Zinaida Greceanîi cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller, ajungând de la 80 la 160 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Potrivit jurnaliştilor RISE Moldova, contractul a fost semnat pe o perioadă de cinci ani. La 1 ianuarie 2007, acesta prevedea un preţ de 170 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în 2011 preţul a ajuns la nivelul mediu european – circa 400 dolari.

Fostul director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov a menţionat că: „principala problemă legată de acest contract este că transferă responsabilitatea juridică pentru neachitarea gazelor de pe malul stâng al Nistrului pe Moldovagaz. Acest fapt le permite autorităţilor de la Tiraspol să afirme că nu au datorii faţă de Gazprom”.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe