Oficial palestinian: Israelul a folosit Gaza pentru testarea de arme noi

Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014
Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014 (ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images)

Un oficial palestinian senior a declarat că Fâşia Gaza a fost folosită de guvernul israelian ca un teren de testare a armelor sale noi în timpului războiului de 50 de zile din această vară (8 iulie–26 august).

“Există dovezi clare că Israelul a folosit Fâşia Gaza ca un teren de testare pentru armele sale letale”, a declarat Mustafa Barghouti, secretar general al Partidului Iniţiativa Naţională Palestiniană.

Peste 2.140 de palestinieni, imensa majoritate civili, au fost ucişi în acest război, şi aproximativ 11.000 au fost răniţi.

Barghouti a mai spus că Israelul a lansat patru războaie devastatoare împotriva Fâşiei Gaza în timpul cărora a folosit arme interzise - incluzând fosfor alb sau bombe improvizate care puteau să conţină chimicale, şrapnel sau petrol.

Oficialul palestinian a avertizat că Fâşia Gaza va “exploda” dacă nu se va permite transportul de materiale de construcţie în enclava palestiniană.

Gaza este blocată de Israel din 2007, o situaţie care a dus la deteriorarea condiţiilor de viaţă, la niveluri foarte ridicate ale şomajului şi la o sărăcie severă. Peste 1 milion de persoane trăiesc în Fâşia Gaza în condiţii tipice pentru un lagăr de concentrare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe