Armata israeliană deschide noi anchete privind propriile operaţiuni în războiul din Gaza

Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014
Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Armata israeliană a anunţat că a deschis opt noi investigaţii penale privind operaţiunile sale militare din timpul războiului din Gaza, incluzând cazul care implică moartea a 30 de palestinieni civili, relatează Reuters.

Potrivit acestei agenţii de ştiri, anchetele interne ar putea ajuta Israelul să conteste activitatea comisiei Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU privind posibilele crime de război comise de forţele israeliene şi de militanţii palestinieni pe parcursul conflictului de 50 de zile.

ONU a numit în luna august o comisie internaţională de experţi pentru a investiga posibilele crime şi încălcări ale drepturilor omului comise de ambele tabere, în decursul ofensivei militare a Israelului în Fâşia Gaza.

Israelul a precizat că nu va coopera cu ONU, acuzând Consiliul pentru Drepturile Omului de subiectivitate.

Peste 2.100 de palestinieni, în mare parte civili, incluzând copii şi femei, au fost ucişi în conflict, potrivit ministerului Sănătăţii din Gaza. De cealaltă parte, 67 de soldaţi israelieni şi 6 civili şi-au pierdut viaţa.

În urma bombardamentelor lansate de armata israeliană împotriva combatanţilor aflaţi în incinte civile, precum spitale sau şcoli, Înaltul comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Navi Pillay, a apreciat că există o ”posibilitate sporită” ca Israelul să fi comis crime de război pe parcursul conflictelor armate din Gaza.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că va investiga un atac aerian lansat pe 20 iulie împotriva familiei Abu Jama din oraşul Khan Younis, în urma căruia 27 de palestinieni au fost ucişi. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că persoanele ucise erau civili.

Noile anchete vor examina şi moartea a doi şoferi de ambulanţă palestinieni din data de 25 iulie, în timpul atacurilor israeliene, precum şi În septembrie, armata israeliană a deschis cinci dosare penale în urma investigaţiilor asupra operaţiunilor de război din Gaza, incluzând atacurile în care au fost ucişi 4 copii palestinieni pe o plajă, precum şi 17 persoane dintr-o şcoală aparţinând ONU. Alte 85 de incidente se află în diferite stadii ale procesului de inspecţie judiciară desfăşurat de forţele armate israeliene.

Totuşi, Israelul susţine că Hamas poartă răspunderea deceselor în rândul civililor, deoarece luptătorii grupului operau în cartiere aglomerate.

Fawzi Barhoum, purtător de cuvânt al armatei israeliene din Gaza, a declarat că noile cercetări ale Israelului au scopul de a eluda investigaţiile lansate de ONU. El a cerut ”anchete independente pentru a aduce criminalii de război israelieni în faţa justiţiei”.

Israelul şi-a lansat acţiunea ofensivă în Gaza pe 8 iulie, cu scopul declarat de a opri atacurile de rachete transfrontaliere lansate de către Hamas, o grupare islamistă considerată de Occident ca fiind o organizaţie teroristă. Conflictul s-a încheiat printr-un armistiţiu negociat de Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe