Parlamentarii francezi recunosc prin vot statul Palestina

Steagul verde Hamas flutură la Ramallah, capitala administrativă a Autorităţii Palestina
Steagul verde Hamas flutură la Ramallah, capitala administrativă a Autorităţii Palestina (ABBAS MOMANI/AFP/Getty Images)

Parlamentarii francezi au aprobat marţi un proiect de rezoluţie prin care recunoaşte simbolic statul Palestina, relatează Al Jazeera.

Votul Adunării Naţionale franceze poate provoca tensiuni politice interne care să determine guvernul francez să adopte o poziţie mai activă în această privinţă.

În trecut, Parisul a recunoscut că plănuieşte să recunoască Palestina ca naţiune ”atunci când vine timpul”, argumentând că soluţia celor două state la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu implică recunoaşterea Palestinei.

Este probabil ca votul francezilor să deranjeze şi mai mult Tel Aviv-ul, mai ales după ce parlamentarii britanici, spanioli şi suedezi, au aprobat în ultimele luni o rezoluţie similară.

”Israel crede că votul din Adunarea Naţională… va reduce posibilitatea obţinerii unei înţelegeri între Israel şi palestinieni”, a comunicat ambasada israeliană din Paris.

Textul introdus de coaliţia guvernamentală socialistă ”invită guvernul francez să recunoască statul Palestina ca pe un instrument pentru a obţine o rezoluţie definitivă la acest conflict”.