Iranul atacă ţinte ale Statului Islamic în Irak


Avionul de luptă american F-4 Phantom.
Avionul de luptă american F-4 Phantom. (Captură Foto)

Avioanele de luptă iraniene au efectuat atacuri aeriene împotriva unor ţinte ale Statului Islamic în provincia irakiană Diyala.

Duminică, Al-Jazeera a difuzat filmări video în care se văd avioane F-4 care bombardează ţinte terestre ale militanţilor islamişti, într-un efort de susţinere a forţelor irakiene care au recuperat oraşele kurde Sa’adiya şi Jawlala, la 25 noiembrie. Avioanele de luptă de producţie americană sunt folosite de Iran din anii 1960, cumpărate în cadrul unor acorduri între guvernul american şi Shah. Forţele aeriene americane şi israeliene nu au mai folosit acest model din anii 1990.

Operaţiunea comună între armata irakiană şi forţele kurde peshmerga pentru a recupera oraşele din apropierea graniţei iraniene a fost cea mai mare ofensivă irakiană, începând cu luna iunie, împotriva grupului terorist.

Al-Jazeera a susţinut că avioanele surprinse în materialele video difuzate, sunt “avioane de luptă irakiene”.

Dar analiştii militari de la Jane’s Information Group au declarat că de fapt a fost vorba de avioane de luptă iraniene F-4 Phantom.

F-4 Phantom nu se află în serviciul irakian şi este folosit doar de două ţări din regiune, Iran şi Turcia, potrivit rapoartelor. Apropierea de graniţa irakiană şi reticenţa Turciei de a ajuta forţele militare kurde, indică faptul că avioanele de luptă din materialul video aparţin aproape sigur Forţelor Aeriene Iraniene.

Deşi Iranul a oferit ajutor militar armatei irakiene şi miliţiilor şiite pregătite, filmările difuzate de Al-Jazeera par să fie prima confirmare vizuală a implicării directe a Iranului în conflict.

Oficialii de rang înalt ai armatei iraniene au indicat faptul că Teheranul va lua “măsuri directe” dacă extremiştii suniţi atacă Bagdadul sau altarele şiite din Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe