Continuă lupta împotriva Statului Islamic pentru oraşul sirian Kobane


Lovituri aeriene împotriva unor poziţii ale Statului Islamic din oraşul sirian Kobane.
Lovituri aeriene împotriva unor poziţii ale Statului Islamic din oraşul sirian Kobane. (Getty Images)

Luptătorii kurzi irakieni peshmerga şi rebelii sirieni moderaţi au bombardat luni câteva poziţii ale Statului Islamic în oraşul Kobane, dar încă nu este clar în favoarea cui se va înclina balanţa în luptă pentru cucerirea oraşului sirian de graniţă.

Kobane a devenit un test simbolic pentru abilitatea coaliţiei conduse de SUA de a opri înaintarea Statului Islamic, care asediază oraşul de mai mult de o lună. Loviturile aeriene ale forţelor coaliţiei conduse de SUA au încetinit dar nu au blocat complet eforturile jihadiştilor de a încerca să cucerească oraşul.

Sosirea în oraşul Kobane a luptătorilor kurzi peshmerga din Irak şi a luptătorilor Armatei Siriene de Eliberare (ASE) a dus la o intensificare a eforturilor de apărare a oraşului sirian de graniţă.

Armata americană a declarat că duminică şi luni a bombardat mai multe poziţii ale Statului Islamic, mai precis în Siria de 5 ori şi în Irak de 9 ori.

Aproximativ 150 de luptători kurzi irakieni au intrat în Kobane cu arme şi muniţie dinspre Turcia, fiind primul gest al Ankarei de a permite întăririlor să ajungă în oraşul sirian asediat. Refuzul iniţial şi ferm al guvernului turc a de oferi ajutor luptătorilor din Kobane a declanşat mai multe proteste în Turcia, soldate cu răniţi şi arestaţi.

Luptătorii peshmerga, forţele oficiale de securitate ale regiunii autonome kurde a Irakului, au fost trimişi în spatele forţelor kurde siriene şi le susţin pe acestea cu focuri de artilerie şi mortiere. Cele mai dure bătălii sunt purtate în sudul şi estul oraşului, acolo unde întăririle nu au fost încă trimise.

Asediul asupra oraşului Kobane a deviat atenţia de la luptele purtatele de jihadişti şi în alte părţi ale Siriei sau Irakului.

Astfel, luptătorii islamişti au capturat din mâinile forţelor guvernamentale două câmpuri de gaze în provincia Homs din centrul Siriei.

De asemenea, în Irak, grupul islamist a decapitat săptămâna trecută peste 300 de membri ai tribului sunit Albu Nimr care a îndrăznit să i se opună. Luni, un membru al tribului a declarat că alţi 36 de membri au fost executaţi în capitala provinciei Anbar.

În plus, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat luni că un grup sirian de opoziţie susţinut de vest, mişcarea Hazzm, şi-a pierdut poziţiile şi echipamentul, incluzând arme de calibru mare, după ce au fost înfrânţi de luptătorii Frontului Nusra, un grup afiliat grupării Al-Qaeda, în provincia Idlib lângă graniţa cu Turcia.