SUA: Un transport de arme a căzut în mâinile luptătorilor Statului Islamic din Siria


 
Fumul se ridică deasupra oraşului sirian Kobane unde au loc lupte dure între militanţii ISIL şi luptătorii kurzi, octombrie 2014.
 
Fumul se ridică deasupra oraşului sirian Kobane unde au loc lupte dure între militanţii ISIL şi luptătorii kurzi, octombrie 2014.   (Getty Images)

Armata americană a recunoscut miercuri că o cutie cu muniţii şi arme paraşutată deasupra oraşului sirian de graniţă Kobane a deviat de la cursul său, fiind foarte posibil ca aceasta să fi ajuns în mâinile luptătorilor jihadişti ai Statului Islamic şi nu în mâinile forţelor kurde.

Oficialii americani au declarat că ei nu au niciun motiv să se îndoiască de autenticitatea unui material video postat marţi pe Internet în care un bărbat înarmat mascat prezintă o paraşută şi o cutie plină cu grenade şi rachete.

După paraşutarea armelor şi proviziilor medicale către luptătorii kurzi din Kobane în dimineaţa zilei de luni, armata americană a recunoscut că una din cele 28 de cutii şi-a ratat ţinta şi a trebuit să fie distrusă printr-o lovitură aeriană.

Dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, a spus miercuri reporterilor că “o a doua cutie a deviat de asemenea de la traseu şi probabil că a căzut în mâinile inamicilor.”

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare cu sediul în Anglia, a raportat marţi că cea de-a doua cutie paraşutată deviată de la traseu a ajuns în mâinile Statului Islamic.

Warren a declarat că paraşutarea proviziilor este o operaţiune foarte complexă şi că este ceva obişnuit ca vântul să deplaseze câte o cutie de pe traseul stabilit iniţial.

“Ştim că marea majoritate a cutiilor cu provizii şi armament pe care le-am paraşutat au ajuns în mâinile forţelor prietene”, a spus el.

“Întotdeauna va exista o marjă de eroare în aceste tipuri de operaţiuni. De obicei supraîncărcam aceste avioane deoarece ştim că unele cutii ar putea să devieze de la traseu.”

Acesta a spus că este foarte probabil ca Statul Islamic să nu fi pus mâna pe arme care să le ofere vreun fel de avantaj.

Washingtonul şi-a extins suportul său pentru luptătorii kurzi din Kobane în ultima săptămână, intensificând loviturile aeriene şi paraşutarea de provizii cu ajutorul a trei avioane de transport C-130. De asemenea, oficialii au declarat că muniţiile şi proviziile medicale paraşutate au fost furnizate de autorităţile kurde din Irak.

Kobane a devenit un fel de bătălie foarte simbolică pentru ambele părţi, grupul terorist Statul Islamic investind tot mai multe resurse în încercarea sa de a captura oraşul predominant kurd, aflat la graniţa cu Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe